Generální partner
Světlý režim
22. květen 2009

Zdeněk Jelínek: V každém žákovském družstvu máme několik talentů

Po trenérech přípravky jsme tentokráte vyzpovídali trenéra U15 Zdeňka Jelínka. Jak vidí budoucnost fotbalového klubu MFK OKD Karviná? Jak hodnotí sezónu? Jaká je jeho filozofie? I na tyto otázky nám tento zkušený kouč odpověděl.

Do konce soutěže zbývají čtyři kola. V nich hrajeme třikrát venku (Šardice, Slovácko, Hlučín) a doma s vedoucím Baníkem. S jakým bodovým ziskem byste byl spokojen z těchto zápasů?
Je pravdou, že ve skutečnosti máme do konce soutěže ještě domácí utkání s Brnem, které bylo odloženo na 3.6. z důvodu nemoci hráčů hostujícího týmu. Budeme tedy hrát třikrát venku a dvakrát doma. Každý z nás trenérů je asi svým způsobem maximalista, tedy doufá v plný bodový zisk. Určitě v tomto případě nebudu jiný, ale my si v současné chvíli konečně můžeme dovolit hledět především na to, abychom dali chlapcům v průběhu mistrovských zápasů více volnosti a možnosti improvizovat a učit se. Naším dalším cílem je dát prostor i hráčům , kteří se na hřišti tak často neobjevovali, aby nás měli možnost přesvědčit o svých kvalitách a sami si na sobě ověřili, jestli jsou na této úrovni schopni hrát. Určitě testovat a improvizovat nebudeme v utkáních s Baníkem Ostrava a Brnem, protože jsou to utkání pro nás velice prestižní, ale také proto, že nám především podzimní utkání v Brně vůbec nevyšlo a chtěli bychom si tak napravit reputaci.

Jaký cíl jste si dali před sezónou a jak ho plníte?
Asi to nebude znít nějak ambiciózně, ale hlavním naším cílem před sezónou byla záchrana v soutěži, tak jak tomu bylo v letech předešlých . Já osobně s družstvem pracuji druhou sezónu, takže jsem jeho skutečnou sílu v koutku duše viděl někde kolem pátého místa. Na počátku podzimní části se v družstvu sešlo mnoho komplikací, především těch zdravotních, jejichž vyvrcholením bylo již zmiňované utkání v Brně. Myslím si, že hlavní cíl tedy splněn máme a jak moc se nám podaří naplnit mé tajné přání, uvidíme v blízké budoucnosti…

Na jaře jste dokázali vyhrávat s družstvy, která jsou tabulkově na úrovni Karviné, či pod ní. Znamená to, že výše postavená družstva jsou na tom kvalitativně lépe, když nás poráží?
Máte pravdu, bodově jsme uspěli s družstvy, která se pohybují tabulkově v naší blízkosti. Ale pokud se podíváme podrobněji na utkání se špičkou žákovské ligy (družstvy Olomouce a Vítkovic), rozhodně jsme nepropadli a nemyslím si, že bychom na tom byli až tak špatně. Je pravdou, že tato družstva nás převyšují většinou v úrovni zvládnutí herních činností jednotlivce, ve hře jeden na jednoho…Ale určitě nebyl nějak výrazný rozdíl v přímé konfrontaci na hřišti . S Olomoucí jsme na jaře sehráli asi naše nejlepší utkání a myslím si, že jsme si zasloužili za tak kvalitní výkon minimálně bod. Branku ovšem vstřelil pouze soupeř a tak byl šťastnější. Ve Vítkovicích jsme opět svůj tlak z úvodu utkání brankově nevyjádřili a soupeř nás potrestal z pokutového kopu. V závěru zápasu skóroval z brejku, jenomže to už bylo v době, kdy jsme hráli vabank. Pokud to mám nějakým způsobem shrnout, prohráváme především proto, že naši chlapci nejsou výrazněji úspěšní v koncovce - šance si vytváříme, ale bohužel je neproměňujeme. Mnohdy je brzdí také jejich psychika – někdy je velice těžké přesvědčit hráče o tom, že jsou stejně schopní, že proti nim nastupují hráči stejně staří „z masa a kostí„ a když si to konečně uvědomí, bývá často pozdě.

Na které hráče spoléháte? Vidíte mezi ostatními mládežníky někoho s výrazným talentem?
Myslím si, že máme v družstvu několik výrazných individualit, ale jestli se někdo z nich prosadí je otázkou mnoha okolností… O některé z těchto hráčů mám opravdu strach, protože nevěnují adekvátní pozornost tréninku, nejsou ochotni na sobě tvrdě pracovat a už vůbec nehovořím o tom, jak přistupují ke škole a k plnění si základních povinností. Velice dobře se jeví brankář David Dočekal, určitě jde výkonnostně nahoru a je oporou týmu . Z obránců mají nejstabilnější výkonnost Petr Helis a Lukáš Toman, v záložní řadě je velkým „dříčem a srdcařem„ Dominik Blaho a z útočníků bych zmínil především Jakuba Legierského. V každém žákovském mužstvu máme několik opravdových talentů, ale jejich výčet by byl zdlouhavý a určitě bych na někoho mohl zapomenout a to by mě opravdu mrzelo. Takže zůstanu pouze u hodnocení svých chlapců .

Je zapotřebí hledět do budoucna. Máte rozpracovánu filozofii, kam by se měla mládež ubírat?
Vzhledem k tomu, že s mládeží pracuji už dlouhá léta, tak svou filozofii určitě mám. Myslím si, že určité drobnosti se mi už v praxi podařilo realizovat. Jestli to je, či není ku prospěchu věci, nechám posoudit jiné . Určitě bychom měli dát opravdu prostor chlapcům, kteří to s fotbalem myslí vážně. Ta poctivost se nám v budoucnu rozhodně vrátí, ale od nás to vyžaduje i určitou míru trpělivosti. Nesmíme rozhodně ustoupit od všestranné přípravy. V praxi mám ověřeno, že hráčům v žákovském věku tento typ přípravy maximálně vyhovuje. Brzká specializace a zvyšování objemů tréninků jsou na škodu .

Trenér přípravky Radek Adamczyk v rozhovoru pro náš web řekl, že klub udělal velký krok dopředu v práci s mládeží. Jak to vidíte vy?
Plně se k názoru svého kolegy přikláním, ale asi bych to formuloval trochu jinak. Klub vytvořil a stále vytváří podmínky pro zkvalitnění tréninkového procesu. Můžeme tuto cestu dokumentovat několika kroky. Velkým pozitivem je zkvalitnění trenérských kádrů. Podíváme – li se pod drobnohledem na trenéry přípravek, kde to všechno začíná, zjistíme, že v každé kategorii máme opravdové odborníky a nadšence. Je konečně vidět nějaký systém a jsou na světě také první úspěchy. Samozřejmě bych na této úrovni chtěl připomenout, že na tak zdárném vykročení našich nejmladších fotbalistů má kromě vedení oddílu a trenérů velký podíl také Honza Laštůvka, který svým jménem a sponzoringem tuto kategorii zaštítil (projekt Laštůvkovy akademie). Já bych mu touto cestou chtěl vyjádřit dík. Změny v žákovské kategorii jsou viditelné jak na úrovni klubu, tak i „mimo„ klub. Mám na mysli naši fotbalovou školu – ZŠ Dělnická. V letošním roce se nám podařilo s vedením školy konečně dát do provozu sportovní třídy, tak jak jsme si to představovali. Problémy samozřejmě jsou, byli a budou, ale jejich řešení vždy proběhlo ke spokojenosti hráčů, rodičů, trenérů i učitelů. Jen bychom potřebovali v letošním roce na tuto práci navázat otevřením sportovních tříd v nižších ročnících ( 3. – 5. třídy ) a zároveň posílit účast dívek z házenkářského oddílu Sokol Karviná. Myslím si, že to jsou věci, které jsou prioritní pro běh školy. Chlapci přítomnost dívek ve třídách nejen vyžadují, ale jednoznačně potřebují . Vše vypadá velice slibně, protože vedení školy je nám opravdu nakloněno a velice dobře se nám vzájemně spolupracuje. Potěšitelný je samozřejmě i posun v materiálním vybavení jednotlivých areálů a celková organizace tréninkových jednotek. Protože jsem člověk , který bývá často optimisticky naladěn, vidím optimisticky i budoucnost karvinské mládeže . V současné době se v této kategorii opravdu pohybuje celá řada fundovaných lidí a to doufám, znamená příslib lepších fotbalových zítřků MFK OKD Karviná.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo