Generální partner
Světlý režim
27. květen 2011

Karviná znovu v hlavním městě

Fotbalisté MFK OKD v závěru druhé ligy pořádně promluví do bojů o druhé, tedy postupové místo. Sami v tomto boji mohou být zainteresovaní, neboť je čeká trojlístek předních soupeřů v pořadí Žižkov, Třinec, Jihlava. První na řadě je pražská Viktoria.

Karvinští fotbalisté v pátek i sobotu dopoledne trénovali, situovali tedy herní mód do nedělního dopoledního času na Žižkově. „To je náhoda. Většinou dopoledne trénujeme. Teď si kluci sbalí a vyrážíme,“ hlásil po sobotním tréninku trenér mužstva Karel Kula.

Jeho týmu se na jaře nebývale daří. V posledních devíti zápasech vyšel bodově naprázdno jen jednou (Varnsdorf) a většinou vyhrává. V posledních čtyřech zápasech dokonce pokaždé udržel čisté konto.

„Ano, na pohodě v mužstvu je to pak znát. Dostali jsme se do horních pater tabulky a chceme se tam udržet. Také na Žižkov jedeme uspět,“ upozornil Kula. A co to znamená v karvinském měřítku? „Uspět je vyhrát. Ale to není nic neobvyklého, my vstupujeme do každého zápasu s cílem vyhrát. Samozřejmě nemusí se to pokaždé podařit. Až podle situace na hřišti a vývoje utkání se uvidí, zdali je dosažený výsledek uspokojivý,“ dodal kouč MFK OKD.

A co na soupeře, jednoho z nejsilnějších v soutěži, vymyslel? „Budeme chtít hrát odvážně jako na Spartě B, ale ne bláznivě. Prvořadé je vycházet ze zabezpečené obrany, s tou má totiž Žižkov problémy. Má velmi nebezpečnou přechodovou fázi, to znamená rychlou a přesnou. Na druhé straně mu vyhovuje hrát na brejky, což je taktika pro venkovní zápasy. Když má doma tvořit a tlačit se do obrany, mívá potíže. I proto je na cizích hřištích daleko úspěšnější,“ shrnul hru postupového kandidáta Karel Kula.

Karviná tedy v neděli sama převezme žižkovskou roli – bude hrát ze zajištěné obrany a na brejky. I ona je umí, v čemž vynikají zvláště křídelníci Milosavljev s Cikuem a také krajní obránci často vypomáhají s překvapivým zaútočením.

Jako názorná instruktáž, čeho všeho je Žižkov schopen, posloužil hráčům poslední zápas soupeře v Třinci, kde Pražané domácí borce nemilosrdně trestali po rychlých kontrech. „Víme o brejkových kvalitách Žižkova a tomu také uzpůsobíme taktiku. Když bude hrát soupeř do plných, naše šance stoupnou. Málokdy jsme vyšli střelecky úplně naprázdno, proto doufáme, že se prosadíme i tentokrát,“ věří Kula svým hráčům.

Jeho víra se opírá o aktuální formu útočné fáze. Útok Karviné funguje, šestnáct gólů z pěti posledních zápasů je slušnou vizitkou. Obrana funguje také a už 386 minut nedostala gól. „Opět mužstvu zdůrazním, jak důležité je nedostat rychlý gól. Ten bývá často klíčový, neboť mužstvo, které prohrává, se musí tlačit dopředu a začíná hrát více na riziko. Kdo dá gól, je prostě ve výhodě,“ připomněl karvinský trenér.

Proto se MFK i v Praze pokusí hrát především na to, aby branku nedostal. Pomoci by mu k tomu mohl i fakt, že hráči nemají v tomto utkání co ztratit. „Je pravdou, že postupové cíle nemáme a můžeme hrát v klidu. Naopak Žižkov potřebuje doma vyhrát a upevnit si postupové místo. Máme zprávy o tom, že situace v klubu není růžová (schází peníze, údajně se dluží hráčům – pozn. aut.), což na kluky ze Žižkova určitě doléhá. Na druhé straně klobouk dolů, jak se s tím vyrovnávají,“ ocenil Kula výsledky viktoriánů. Svým způsobem letošní Žižkov připomíná situaci loňského Ústí nad Labem.

Karviná na to ale brát ohled nebude. Nejspíš opět postaví vítěznou sestavu z minula a chce vyhrát. „Drobné problémy hlásil jen Motyčka. Také zvažuji, jestli postavím od začátku Radka Slončíka, nebo ho pošlu na hřiště až v průběhu utkání. Asi se rozhodneme až na místě,“ uzavřel Kula.

Utkání mezi druhou Viktorkou a čtvrtou Karvinou se odehraje pod Žižkovským vysílačem v neděli 29. května od 10:15 hodin. Vy ho můžete sledovat prostřednictvím komentovaného on – line přenosu, který poběží na sportovním serveru www.onlajny.cz

.

Dosavadní bilance MFK OKD Karviná – FK Viktoria Žižkov ve druhé lize: 0 – 0 – 3. 2:6

.

Nejlepší střelci:

Karviná: 6 – Vrána, Milosavljev, 5 – Ciku, 4 – Opic, 3 – Mišinský, Ficek, Knötig, Látal, 2 – Motyčka, 1 – Slončík, Gottwald, Presl, Radzinevičius, Pavlík

Žižkov: 17 – Marković, 4 – Dočekal, Súkenník, 3 – Bořil, Štoček, 2 – Mašek, Kropík, Kalod, Procházka, Novotný

.

Průměrná návštěva domácích zápasů:

Karviná: 1 833 diváků

Žižkov: 1 499 diváků

.

Statistika jarních zápasů:

Karviná: 7 – 2 – 3. 19:11.

Žižkov: 6 – 4 – 2. 17:11.

.

Střetnutí z podzimní části sezóny:

MFK OKD Karviná – FK Viktoria Žižkov 1:2 (1:1)

Branky: 21. Knötig – 9. Novotný, 50. Markovič. ŽK: Ficek, Mišinský, Milosavljev, Homola, Opic – Bodeček, Houžvička, Novotný, Procházka. Rozhodčí: Možíš – Wilczek, Lakomý. Počet diváků: 2 073.

MFK OKD Karviná: Kafka – Gonda (35. Ciku), P. Pavlík, Homola, Knötig – M. Pavlík – Jursa, Ficek, Milosavljev – Mišinský (61. Gottwald), Opic (76. Motyčka).

FK Viktoria Žižkov: Vaclík - Zawada, Bodeček, Kropík, Mójta - Procházka, Houžvička, Čermák (76. Kučera) - Bořil, Novotný (74. Súkenník) - Markovič.

Kurzy na zápas
Sázkovka 1 0 2
Bet-at-home 1.55 3.40 5.50
Expekt 1.55 3.50 5.50
SportingBet 1.53 3.75 5.25
Maxitip 1.52 3.70 5.47
Sazka Tip 1.52 3.60 5.30
Bwin 1.50 3.70 5.75
Chance 1.50 3.70 5.70
Fortuna 1.50 3.70 5.74
Synot Tip 1.52 3.50 5.85
Tipsport 1.52 3.80 5.40

Údaje k sobotě 11:00.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo