Generální partner
Světlý režim
1. květen 2009

Karvinští fotbalisté hostí klokany, Opic a spol. se těší

Karviná zažije zítra fotbalový svátek. Místní hráči MFK OKD hostí v sobotu od 17 hodin lídra druhé ligy – pražskou Bohemku. A věří si. Mají v týmu střelce Martina Opice.

Fotbalisté MFK OKD Karviná přivítají v sobotu ve velmi zajímavém zápase pražské klokany. Klub Bohemians 1905 navazuje na tradice té „pravé“ Bohemky a má namířeno zpět do ligy.

„Vlastně budeme hrát proti ligovému týmu. Soupeř si k nám určitě jede pro body, očekávám hodně atraktivní zápas,“ podotkl trenér karvinských hráčů Leoš Kalvoda.

Tomu bude scházet špílmachr Radek Slončík, který pyká za vyloučení ve Vítkovicích. „Radek nám bude scházet citelně. Dokáže se prosadit individuálně, je to gólový hráč, hlavně ze standardek a také dokáže připravit šance spoluhráčům,“ vypočetl přínos exligového borce trenér Kalvoda. „Věřím však, že máme v kádru hráče, kteří jej dokáží nahradit,“ dodal vzápětí.

Slončíkovu roli tak zřejmě převezme víc fotbalistů. Určitě zkušený Marcel Pavlík, vedle něj i ofenzivně laděný mladík Ondřej Ficek, možná někdo další.

I bez Slončíka si domácí na soupeře věří. Před vlastními diváky jsou hodně silní a dokáží porazit kohokoliv. „Do každého utkání jdeme vyhrát, ať už hrajeme doma nebo venku. Samozřejmě, je to Bohemka, takže vám neřeknu, jestli budu víc spokojen s bodem nebo se třemi. Můžeme klidně i prohrát. Před zápasem bych bod bral, ale je to vždy odvislé od toho, jak se utkání vyvine. Před Vítkovicemi bych také bral bod a po něm ne,“ připomněl nedávnou ztrátu z Vítkovic Leoš Kalvoda.

Jeho tým se na soupeře poctivě připravuje více než týden. „Bude to pro nás svátek a pro diváky určitě také. Spoléháme na jejich podporu,“ věří Kalvoda v očekávanou návštěvu kolem čtyř tisíc diváků.

Víc než kdy jindy od svých hráčů očekává nasazení a agresivitu. „Fotbalově se můžeme se soupeřem měřit, ale Bohemka kromě toho hraje také velmi důrazně a bojovně. V tom se jí musíme vyrovnat. O motivaci hráčů však strach nemám, síla soupeře našim nedovolí vypustit jediný souboj,“ míní Kalvoda.

Pokud jde o tým klokanů, těžko někde hledat slabiny. Prakticky každý hráč má ligové zkušenosti. Nejvíce jich má tým z Vršovic v obraně, která nastupuje ve složení Jindřišek, Nikl, Lukáš a Rychlík, a to jsou borci, kteří dříve působili v Olomouci, Hradci Králové, Příbrami a v případě Nikla i v Bundeslize.

Vepředu má Bohemka další zkušené fotbalisty – Hartiga, Slezáka, Škodu. Ve středu zálohy pak svůj klenot – mladého talentovaného Morávka a v bráně ligistu Sňozíka. „Bude to boj,“ míní Kalvoda.

Ten nechtěl moc prozrazovat, co by na soupeře mohlo platit. „Bohemka je už tady, nechci, aby se z novin dozvěděla, co na ni chystáme,“ zůstal tentokrát opatrný kouč Kalvoda. „Víme o tom, že je to velmi zkušený mančaft. Hráči Bohemky jsou prakticky všichni ligovými borci, těžko se v jejich sestavě hledá slabé místo. Když však budou pod tlakem, dokáží vyrobit chybu i oni,“ podotkl Kalvoda.

Celý tým MFK se na soupeře těší. „Jasně, že se těšíme. Bohemka je zaslouženě v čele tabulky, má nejsilnější tým, takže to bude zápas jako hrom,“ myslí si odchovanec karvinského fotbalu Tomáš Jursa, jenž by opět měl dostat důvěru trenéra. „Jestli nastoupím, to rozhodne až trenér, ale pokud ano, tak samozřejmě udělám vše pro to, abych mužstvu co nejvíce pomohl,“ podotýká mladík v karvinském dresu.

Ten dosud atraktivnější zápas nehrál. „Už jsem proti Bohemce nastoupil na podzim venku a byl to velký zážitek, ale doma to bude možná ještě o něco větší. Přijde rodina, kamarádi, všichni jsme v očekávání,“ přiznal Jursa.

Ten se v jarní části nečekaně objevil na pozici pravého obránce, přitom dosud byl zvyklý nastupovat ve středové formaci. Trenér Kalvoda však prokázal cit pro umění teprve dvacetiletého hráče a přeřadil jej na začátku jara do obrany. A mladík Jursa se tam činí. „Musím říct, že mi pravá strana vůbec nevadí. Nastupuji tam, kde mě trenér postaví a v obraně se mi hraje dobře. Spíš mi to vyhovuje,“ překvapil Jursa.

Pořádnou motivaci bude mít nejspíš i elitní střelec Karviné Martin Opic. V Bohemians totiž před časem působil. „To ano, ale to je už dávno. Z Bohemky jsem pak odešel do Litvy na zahraniční angažmá. Teď jsem v Karviné a pochopitelně budu chtít nad Bohemkou vyhrát," poznamenal Opic.

Ten také zalitoval ztráty Slončíka. „Proti prvnímu i proti poslednímu týmu tabulky nám bude Radek chybět. Hlavně jeho absence proti Bohemce bude znát, ohromně by nám pomohl," domnívá se Opic.

Zraky karvinských fanoušků tak budou směřovat především na něj. Opic si drží jarní střeleckou superformu. Čtyřikrát hrál doma, pětkrát se trefil. „Určitě bych se nezlobil, kdyby mi to vyšlo i proti klokanům. A kdyby to byla trefa vítězná, tím lépe," směje se.

Podle něj potřebuje Karviná doma znovu naplno bodovat. „Teď se nám daří a pravidelně bodujeme. Doma před našimi skvělými fanoušky především. Jenže pořád se nemůžeme vymotat ze spodku tabulky. Ta je letos opravdu extrémně vyrovnaná a my už musíme konečně poskočit do středu tabulky," burcuje Opic. A nic na tom nemění ani fakt, že proti Karviné bude stát budoucí účastník I. ligy pro sezonu 2009/10.

„Je to nejsilnější soupeř, ale na to se nemůžeme ohlížet. Hrajeme tak, abychom už měli před finišem soutěže klid a proto je potřeba bodovat. K tomu nám může dopomoci zdravá agresivita a nasazení. S tím na Bohemku vyrukujeme," plánuje Opic. Dobře si tak do hlavy vštěpuje slova trenéra Kalvody, jenž právě na bojovnost, disciplínu a důraz sází.

„Trenér nám to omílá pořád dokola, jelikož po fotbalové stránce máme jeden z nejlepších týmů v soutěži. Chce to se ještě více sehrát a když k tomu přidáme právě obětavost, bojovnost a nasazení, můžeme porazit kohokoliv," myslí si Martin Opic. „Stoprocentní koncentrace na 90 a možná i 100 minut utkání je povinností," dodal na závěr.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo