Generální partner
Světlý režim
8. srpen 2012

Ondřej Cverna: Fotbalista i student rekreologie

Čerstvě dvaadvacetiletý pravý obránce obléká v Karviné společný dres s bratrancem Václavem. Kromě fotbalu také už třetím rokem studuje na Ostravské univerzitě obor rekreologie.

Jak dlouho trvalo vaše namlouvání s karvinským vedením?

Moc dlouho ne. Na začátku června se mi ozval trenér Malura s tím, jestli bych to nechtěl zkusit v Karviné. Potom jsem už komunikoval se sportovním manažerem Petrem Mašlejem a nakonec došlo k dohodě.

V týmu působíte společně s bratrancem Václavem. Jaké hrát v jednom týmu s rodinným příslušníkem?

Určitě velmi příjemné. Venca je o dva roky starší, takže jsme nikdy nehráli spolu, ale naopak vždy proti sobě. Užívám si to. Ze začátku mi pomáhal se tady rozkoukávat, takže v tom vidím určitou výhodu.

Nikoho jste neznal před svým příchodem?

Jen kluky z Baníku. Ríšu Vaňka, Vencu Juřenu a Petra Wojnara. Vlastně i Reného Bolfa se kterým jsem absolvoval několik tréninků v Baníku.

Koncem srpna přijde na řadu pohárový duel proti Baníku. Jak vnímáte fakt, že nastoupíte proti týmu, kde jste fotbalově vyrostl a ještě v minulé sezóně tam působil?

Bude to velmi pikantní. Věřím v podporu fanoušků, kteří si určitě nenechají tento zápas ujít. Osobně se opravdu těším, ale je to až za tři týdny, takže v hlavě to ještě úplně nemám.

Ale v Otrokovicích jste to určitě měl na mysli, že pokud se postoupí, tak přijede Baník.

To asi ano. Přeci jen Baník nejezdí do Karviné každý týden. Bude to zpestření hlavně pro lidi.

Patříte mezi málo fotbalistů, kteří studují vysokou školu..

Ano, je to tak. Studuju třetím rokem na Ostravské univerzitě obor rekreologie, což je pro někoho velká neznámá. Je to tříletý bakalářský obor.

Co obnáší?

Jedná se o zážitkovou pedagogiku, vytváření pohybových programů pro volnočasové aktivity a další věci. Samozřejmě máme i předměty, které se zabývají sportem. Například základy sportovního tréninku, fyziologie, anatomie a další.

Jak jste se k tomuto oboru dostal, kdo vás inspiroval?

Přišlo mi to takové nejjednodušší skloubení s fotbalem. Jenže musíme mít 80% docházku, protože se jedná o prezenční formu studia. V tom je to hodně náročné.

Vycházejí vám učitelé aspoň trochu vstříc, když hrajete závodně fotbal?

Právě že moc ne. Musím se dost snažit a řeším to, jak se dá. Někdy i individuálně s učiteli. Předměty, které nemám uzavřené si dodělávám s nějakým časovým odstupem. Ale zatím jde vše podle plánu, takže dobré.

Minulou sezonu jste debutoval v nejvyšší soutěži v utkání proti pražské Spartě. Kolik zápasů máte momentálně za sebou?

Stihl jsem jich šestnáct. Ale na duel se Spartou nejde zapomenout. Sice jsme prohráli, ale sám se sebou jsem byl spokojený. Trenér si mě vytáhl z béčka před duelem v Českých Budějovicích, kde jsem byl náhradníkem, ale po hodině hry jsem šel na plac, protože se tam nechal Pavel Malcharek vyloučit. Ale to jako debut neberu. Trenér tak před duelem se Spartou neměl jinou možnost, než tam dát mě. No a vydržel jsem tam těch šestnáct utkání.

Debut v nejvyšší soutěži a hned proti Spartě. To už chce mít pevné nervy. Jak jste na to byl po psychické stránce?

Výhodou bylo, že jsem mohl jen překvapit. Ale nervózní jsem trochu byl, to je jasné. Postupem času to opadlo a byl jsem v pohodě.

Zbývá vám čas ještě na něco jiného než fotbal a studium?

Na přítelkyni. Opravdu toho času moc nemám, takže se snažím ve volnu být hlavně s ní. V létě jsme stihli jen krátkou dovolenou tady po Česku.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo