Generální partner
Světlý režim
20. leden 2017

Výkonný ředitel akademie: Máme jen pozitivní ohlasy

Výkonný ředitel Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje Tomáš Bernady se ohlíží za prvním půlrokem fungování a děkuje všem za spolupráci. V rozhovoru také prozrazuje např. denní režim akademiků, zimní program či zpětnou vazbu ze strany svazu i rodičů.
Akademie funguje půl roku. S jakými úspěchy a pocity?
První půlrok hodnotím jednoznačně pozitivně, i když první měsíc byl hodně náročný a pestrý. Všichni jsme se sžívali, ladili různé věci a celkové fungování. Pro nás všechny to bylo přeci jen něco nového. Od října jsme najeli do procesu, který jsme měli naplánovaný a říkali, že by takto měl fungovat. Máme tady fantastické podmínky – ať jde o klub MFK Karviná, ZŠ Dělnická, Střední školu techniky a služeb či STaRS. Pravidelně využíváme bazén, ale byli jsme i hrát hokej nebo badminton. Těm všem za všechny děkuji a nezapomenu ani na Moravskoslezský kraj a statutární město Karviná.

Máte zpětnou vazbu z Fotbalové asociace České republiky?
Ano, máme. Ze svazu jsme tady už měli několik návštěv, během kterých všechny zajímalo, jaké máme podmínky, zázemí a další možnosti. Musím s radostí konstatovat, že všichni byli velmi mile překvapeni. 

Kdo konkrétně se už byl v Karviné podívat?
Těch lidí bylo hodně. Mohu jmenovat ředitele akademií a exreprezentanta Karla Poborského, nedávno se byl na naše brankáře podívat Petr Kouba. Na slavnostním zahájení, které jsme měli na nově zrekonstruovaném Městském stadionu v Karviné-Ráji, nechyběl šéf úseku talentované mládeže Michal Prokeš či mládežničtí reprezentační trenéři.

Předpokládám, že máte zpětnou vazbu i od rodičů, je to tak?
Je to tak a musím říct, že začátek byl hodně kostrbatý (úsměv). Museli jsme nastavit nějaká pravidla, aby všichni měli stejné podmínky. Vše se poměrně rychle podařilo vyřešit a funguje to, za což jsme rádi.  

Jak vůbec vypadá denní režim akademiků?
Jednoduše řečeno – kluci se nemají čas nudit. Buď jsou ve škole, nebo se stravují, mají trénink, chystají se do školy nebo samozřejmě spí. Navíc mají veškerý servis ke svému sportovnímu růstu. Ať už jde o zdravé stravovací návyky nebo o lékařský dohled.




Před koncem kalendářního roku 2016 došlo ke konfrontaci s plzeňskou akademií a ta dopadla na výbornou. Jak moc vás to těší?
Přeci jen to neděláme pro výsledky, ale asi bych lhal, kdybych tvrdil, že to mě a moje spolupracovníky nepotěšilo. Výhry 6:3 a 9:3 jsou potěšitelné, navíc právě na konfrontaci s touto akademií jsme byli hodně zvědaví, jelikož tam už funguje druhým rokem. Každopádně prioritou a cílem akademií je kluky vychovávat a posouvat výkonnostně dál. Těšíme se i na další konfrontaci, která proběhne v červnu v Českých Budějovicích, kde se uskuteční turnaj té starší kategorie do 15 let. Zúčastní se jej všech osm republikových akademií a pak hráči z TOP klubů jako Sparta nebo Slavia plus nějaké týmy ze zahraničí.

Jak bude vypadat zimní program? Co všechno máte s klukama v plánu?
Kromě prvního zahřívacího týdne, kdy jsme se věnovali i jiným sportům, se plynule naváže na standardní režim. V závěru ledna, konkrétně 23. – 27.1., jedeme na soustředění na Čeladnou. Zaměříme se hlavně na utužení kolektivu, pokud budou dobré podmínky, tak se půjde na běžky a nebudou chybět ani horské túry. Všichni se těšíme, že aspoň na chvíli změníme prostředí a kluci na chvíli vystoupí ze stereotypního režimu. Věřím, že to ocení a bude to fajn! 

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo