Generální partner
Světlý režim
12. říjen 2009

Starší žáci Karviné se snaží

Karviná - Svěřenci trenéra Martina Špičky a jeho otce Petra z karvinského týmu MFK OKD předvádějí v soutěži kvalitní výkony.

Aby mohli reprezentovat karvinský klub MFK OKD v nejvyšší soutěži – Moravskoslezské lize – musí fotbaloví žáčci klubu nejprve projít B družstvem, které momentálně hraje nejvyšší soutěž v kraji, tedy krajský přebor.

Svěřenci mladého a nadějného kouče Martina Špičky, špílmachra fotbalového klubu SK Dětmarovice, dokazují, že na prvotní cíl, kterým je záchrana, bez problémů mají. Z dosavadních devíti zápasů prohráli jediný, šestkrát už vyhráli. Proto by možná nebylo na škodu vyhlásit cíl nový – umístění do třetího místa v tabulce.

„Na to zatím nemyslíme,“ usmívá se Špička. „Před sezonou jsme si s šéftrenérem žákovské sekce Honzou Laslopem řekli, že se musíme především zachránit. Hlavním úkolem je dát prostor co nejširšímu počtu hráčů z těchto ročníků tak, aby každý dostal svou šanci a mohl se připravit na žákovskou MS ligu. To se nám zatím daří, takže je třeba jen tento nastolený trend udržet,“ přiblížil cíl starších B žáků Martin Špička.

Ten v klubu figuruje třičtvrtě roku a poznává, jak moc se v MFK OKD klade na výchovu mladých hráčů důraz. „Já sám jsem s trénováním mládeže v Karviné začal teprve v lednu. Jsem proto nový a zatím se jako nováček i beru,“ upozorňuje Špička, jenž je mile překvapen a nadšen z toho, jak to v karvinském klubu chodí.

„S mládeží se tady začalo pracovat opravdu na vysoké úrovni. Jsou zde kvalifikovaní trenéři, kteří se snaží mladým hráčům předat co nejvíce zkušeností a odborných poznatků a to se projevuje i ve výsledcích, kterých kluci dosahují. Když to srovnám s mými lety, kdy jsem sám hrával v žákovské kategorii, tak jsme s kamarády znali jen škváru a o moderních areálech jsme si mohli nechat jen zdát,“ porovnává Špička. Práce s dětmi jej baví a proto by i on chtěl svým dílem přispět k celkovému obrazu pozvednutí úrovně mládežnické kopané v Karviné. „To byl bych moc rád,“ dodal mladý kouč, jemuž v trenérských začátcích pomáhá zkušenější otec Petr.

„Do role prvního trenéra jsem spadnul rovnýma nohama. Táta toho ve fotbale zažil mnohem více než já, takže jeho rad si určitě cením. Spoustu věcí spolu rozebíráme. I já se stále ještě učím,“ poznamenává skromně Špička.

Jeho karvinští svěřenci si v nedělním dopoledni na vodou nasáklém terénu poradili s chlapci z Dolního Benešova 2:0 a udrželi dosavadní lichotivou čtvrtou pozici v tabulce.

Zápas a osobní cíle pak krátce zhodnotil jeden z domácích hráčů Radim Szkuta. „Dneska byl těžký terén. Museli jsme si dávat velký pozor. Někdy balon dostal nečekaný skluz, což bylo nepříjemné hlavně pro nás v obraně. Ale jinak to šlo bez problémů. Vyhráli jsme, takže spokojenost," pochvaloval si defenzivní borec Karviné.

Szkuta pochází z fotbalové rodiny, protože jeho otec Petr i strýc Pavel kopanou hrávali. Strejda to dokonce dotáhl až do divize v Kovoně. „Docela často si po našich zápasech půjčujeme videonahrávky a pak se na ně s taťkou díváme. Taťka poradí, co se kde dalo udělat lépe, co jsem naopak vyřešil dobře, a tak," popisuje Szkuta junior.

Podle něj je důležité, aby se hráči zvedali výkonnostně. „Chceme hrát v tabulce co nejvýše, ale hlavní je snažit se jít výkonnostně nahoru. Zlepšovat se herně. A pokud se nám bude dařit sbírat body jako doposud, tím lépe," uzavírá Radim Szkuta.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo