Generální partner
Světlý režim
7. únor 2010

Fotbalová Karviná posílila o dva hráče

Zimní příprava druholigových fotbalistů MFK OKD Karviná pokračovala v uplynulém týdnu dalšími dvěma zápasy. Tým se rovněž posílil o dva hráče střední generace – Slováka Kostolániho a Řeka Vasilise.

Karvinští fotbalisté se v minulém týdnu dočkali prvních vítězství v zimním přípravném období. Nejprve porazili Vítkovice, poté i polský třetiligový celek GKS Tychy. „Vítězství jsme už potřebovali. Sice jde jen o přípravu, ale do utkání s Vítkovicemi jsme nevyhráli. Je pravda, že jsme měli převážně prvoligové soupeře, nicméně výhra je pro zvednutí nálady opravdu důležitá,“ nebere nic na lehkou váhu trenér karvinských hráčů Leoš Kalvoda.

Jeho svěřenci porazili Vítkovice 1:0 zásluhou branky Martina Opice. Trenéra Kalvodu potěšilo, že se tak stalo po standardní situaci, s nimiž nebyl v předchozím průběhu přípravy spokojen. „Za poslední dny se to zlepšilo. V obou utkáních jsme už předvedli lepší řešení těchto situací, a to jak v obraně, tak v útoku. Proti Polákům padly góly také po standardkách,“ konstatoval spokojeně Kalvoda, který ovšem nejprve musel na své hráče udeřit.

Přesvědčoval je o jediném, a sice o ochotě podstoupit tvrdší osobní souboj. „Je to přesně tak. My vepředu vysoké hráče mámě. Je tam Opic, je tam Pontus, v náběhu pak Buryán, nyní i Vasilis a další, ale my do té doby nevyhráli hlavičkový souboj. Prostě do toho musí hráči jít. A ne jednou, ale opakovaně. Pořád si na něco stěžujeme, ale fotbal zkrátka tvrdý je. Hráčům jsem jasně řekl, ať na hřišti zbytečně neřeční a pořádně hrají,“ rozohnil se kouč MFK.

Zvýšení důrazu se Karviné v posledních zápasech vyplatilo. Proti Polákům dávali góly kapitán Buryán a Opic s Látalem po dvou. Proti Tychům domácí po poločase prohrávali a trenér Kalvoda byl nucen zařvat. „První půle vypadala, jako kdyby za nás hráli staří páni. Byl to takový chodící fotbal, hráči si dávali balon jen do nohy, bylo to bez pohybu,“ byl rozezlen Kalvoda.

Poláci, kteří kvalitou svého kádru připomínají spíše prvoligový mančaft, předvedli skvělý rychlý přechod do útoku a zcela domácí přehráli. Karvinští hráči vytušili, že tady už přestává veškerá legrace a po změně stran pořádně zabrali. „Začali jsme běhat, atakovat soupeře a hned se náš herní projev zvednul. Tak to má ale vypadat pokaždé,“ upozornil trenér, jehož potěšilo, že útočníci střílejí góly. v posledních čtyřech zápasech dal Martin Opic čtyři góly, Zdeněk Látal tři. Další utkání je na programu až v pátek 12. února od 17 hodin, kdy Karviná přivítá polské Katowice.

Klub z Karviné už také hlásí první posilu, respektive hned dvě. Do desátého týmu fotbalové tabulky přichází na hostování do 30. června Řek Liolios Vasilis, jehož doporučil pozorovatel Karviné v Řecku Rionas Raptopulos, otec Filipa Raptopulose, který působí v klubu jako jeden z trenérů přípravky.

Vasilis hrál doma v Řecku druhou ligu za tým Ethnikos Olympiakos Volos a v minulém týdnu si jel vyřídit potřebné náležitosti do své vlasti. Trenéra Kalvodu totiž přesvědčil. „Do obrany bude platným hráčem. Může hrát stopera nebo levého beka. Teď proti Polákům jsme ho zkoušeli i na levé straně zálohy, protože Pavlík s Fickem mají nějaké střevní potíže, ale to bylo z nouze. V obraně je Vasilis mnohem jistější,“ řekl na adresu Řeka Leoš Kalvoda.

V Karviné také museli pružně reagovat na zranění Radka Slončíka, takže se nakonec dohodli i s Markem Kostolánim, který už byl v týmu během ledna na zkoušce, ale poté odešel. „Získali jsme jej z Nitry na hostování do konce sezony,“ upřesnil manažer klubu Petr Mašlej. Slovenský středopolař, mimo jiné hráč německého Burghausenu, prošel různými mládežnickými reprezentacemi ve své vlasti, jeho vrstevníky jsou například Igor Žofčák či Filip Hološko, známí z působení v první lize. „Je to další hráč střední generace, které potřebujeme. Je to spíš defenzivnější typ, ale je variabilní a může hrát i v obraně,“ komentoval Kostolániho příchod Kalvoda.

Posilování týmu by ale končit ještě nemělo. V tomto týdnu se v Karviné objeví další cizinec – opět hráč ze Slovenska, a sice Lukáš Zápotoka z Dubnice nad Váhom. Ten by měl být k dispozici právě v pátečním utkání proti polským Katowicím. Čtyřiadvacetiletý Lukáš Zápotoka hraje na místě záložníka.

V prvoligové Dubnici nastoupil na podzim v šestnácti zápasech. A nakonec je v hledáčku karvinských funckionářů ještě jeden nejmenovaný útočník z Gruzie.

Přestože do klubu přišli dva noví hráči, chce Karviná do budoucna doplňovat kádr z vlastních zásob. „Filozofie klubu je založena na výchově vlastních odchovanců. Jenže to je běh na dlouhou trať, není to tak jednoduché, jak si mnozí myslí,“ upozorňuje manažer klubu Mašlej.

MFK OKD Karviná – GKS Tychy (Pol.) 5:2 (0:2)

Branky: Opic 2, Látal 2, Buryán.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo