Generální partner
Světlý režim
15. únor 2010

Po volnějším týdnu přijde zápřah

Fotbalisté MFK OKD Karviná mají za sebou další týden přípravného období, který byl z pohledu herního vytížení tím nejvolnějším.

Hráči totiž odehráli jediný přípravný duel, jenže asi vůbec ten nejpovedenější, když porazili druholigové polské Katowice 2:0. „S předvedeným výkonem jsem byl opravdu spokojen. I mladí hráči, kteří se po prostřídání začlenili do sestavy, odvedli to, co po nich vyžaduji,“ chválil kouč Karviné Leoš Kalvoda své mužstvo.

Hráči si už pomalu zvykají na ustálenost sestavy, byť i tentokrát odehráli duel s novými tvářemi. Kromě předem avizovaného Zápotoky z Dubnice odehrál svůj počet minut i další Slovák Bajza. „Ten mě hodně překvapil. Líbí se mi. Teď je pouze otázkou, jestli nemá i jiné nabídky. Rád bych jej totiž viděl i v dalších zápasech,“ konstatoval na adresu odchovance žilinské kopané kouč Kalvoda. Bajza naskočil do utkání na pozici defenzivního štítu.

Co se týče zdravotního stavu hráčů, na marodce zůstávají už jen dva borci. „Nějaké nachlazení a tak, to nepočítám. Dlouhodobě je mimo jen Radek Slončík, po artroskopii kolena je zase Tomáš Jursa,“ vyjmenoval seznam marodů Leoš Kalvoda. Do utkání s Poláky nenastoupil ani nemocný střelec Opic.

Jursu však Kalvoda testovat ani nepotřebuje, odchovanec Karviné hrál na podzim v základu. Nyní ale pauzíruje, což se určitě projeví do nasazování v prvních utkáních. „Ale on je ještě mladý, na svou šanci si počká,“ usmíval se Kalvoda.

Totéž prohodil směrem k mladým dorostencům Karviné. „Zkoušíme čtyři a všichni se snaží. Chválit nikoho z nich nebudu, na chválu mají ještě dost času,“ neztrácel dobrou náladu Kalvoda. Nicméně třeba Janík dal v utkání proti Katowicím první gól svého týmu, čímž Kalvodu jistě potěšil. „To ano, kluci jsou šikovní, ale zatím se jen učí. Rozdíl ve výkonnosti je patrný, vždyť hrají až třetí dorosteneckou soutěž. My druhou mužskou. To bude ještě nějaký čas trvat,“ dává karvinským nadějím ještě minimálně půl roku kouč áčka.

Lepší náladu má trenér Karviné dozajista proto, že v posledních dvou týdnech se markantně zlepšily i výkony fotbalistů v přípravných utkáních. „Zatím jedeme podle plánu, byť nám haldy sněhu znepříjemňují naši snahu. Ale to každému, bereme to jako fakt,“ upozornil Kalvoda. Spokojenost vyjádřil jak s herním nasazením a disciplínou týmu, tak s narůstající kvalitou standardních situací, které by se mohly stát jarní zbraní Karviné. „Pořád hráčům říkám, že je to o bojovnosti a pohybu. O ničem jiném. Hráči musejí chtít a když chtějí, roste kvalita našeho výkonu. Snad to tak bude pokračovat,“ přeje si lodivod karvinské posádky.

A na čem budou karvinští hráči ještě pracovat? Co je třeba zlepšit? „Všechno. Nikdo není dokonalý,“ žertoval nadále Kalvoda. „Zaměříme se na přechod do útoku, střelbu i obranu. Herní záležitosti, konkrétně signály a možnosti určitých situací budeme pilovat za týden. Pak už vlastně budeme trénovat jen tyto herní věci,“ nastínil karvinský trenér další program přípravy, již bez kondičního zatížení.

Ale neobává se odkladu prvních jarních zápasů? „Možné je samozřejmě vše, venku to občas vypadá jako na Sibiři, ale my se normálně připravujeme na zahájení soutěže k 6. březnu. Jestli budou odklady, to teď neřešíme,“ pověděl.

Jeho svěřenci mají tedy za sebou volnější týden, v němž se nahlas přemýšlelo i o sehrání přípravného utkání s Baníkem Ostrava. Ten totiž zvažoval svůj předčasný odlet z tureckého soustředění kvůli extrémně špatnému počasí (bouře). Nakonec se duel uskuteční až v létě. „Hráčům ale volnější režim prospěl. Odpočinuli si, protože dosud to vycházelo jen na jeden volný den v týdnu. V tomto nás naopak čekají hned tři přípravné zápasy,“ upozornil Kalvoda.

Pro hráče je to rovněž poslední možnost, jak přesvědčit hlavního trenéra o své nominaci do užšího kádru. „Teprve poté se budeme rozhodovat, koho pošleme na hostování a kdo zůstane u nás,“ přiblížil kouč MFK OKD.

MFK OKD Karviná – GKS Katowice 2:0 (0:0)

Branky: 47. Janík, 54. Pontus.

Karviná: Kafka – Hoffmann, Čeman, Buryán, Staš – Ciku, Mišinský, Pavlík, Milosavljev – Látal, Pontus, do hry dále zasáhli: Suchý, Liolios, Bajza, Ficek, Tchami, Knötig, Zápotoka, Janík, Večeřa.

Další přípravný duel odehrají fotbalisté v úterý ve slovenské Senici. Ve čtvrtek v 16 hodin se představí v Orlové na místní umělce.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo