Generální partner
Světlý režim
6. duben 2010

Kalvoda v Karviné končí, nástupce se hledá

Série pěti zápasů bez vítězství se v karvinském fotbalovém klubu netoleruje. Přesvědčil se o tom v úterý odpoledne trenér MFK OKD Karviná Leoš Kalvoda, který tak dostal od vedení klubu opožděnou velikonoční pomlázku.

„S panem Kalvodou jsme se dohodli na ukončení spolupráce. Hlavní podíl na jeho odchodu mají pochopitelně samotní hráči, ale celý kádr vyměnit nemůžeme. Museli jsme se přiklonit k této nepopulární variantě,“ podotkl první muž karvinského fotbalu, předseda Jan Wolf.

A kdy se o Kalvodově odvolání rozhodlo? Bylo to bezprostředně po nedělním utkání s Jihlavou? „V pondělí jsme se ještě rozmýšleli, rozhodli jsme se až dnes (v úterý – pozn. red.),“ prozradil Wolf. „Fotbalový život tyhle situace holt přináší, není to příjemné pro žádnou stranu, ale pan Kalvoda je zkušený kozák, ví, že výměny trenérů se děly, dějí a budou dít. Vzal to bez problémů a tak jsme se také dohodli,“ informoval Jan Wolf.

Kalvoda: Možná budu řídit kamion

Do úterý hlavní trenér Karviné Leoš Kalvoda měl v MFK OKD smlouvu na dobu neurčitou. O tom, že jeho pozice není pevná, začal možná pochybovat již po utkání v Hlučíně. „No, nepříjemnosti jsem začal tušit spíše až po Jihlavě. Ono když máte na svém kontě jen tři body, může se přihodit ledacos. A těch bodů jsme měli mít daleko víc,“ připouští Kalvoda.

Svůj odchod vzal v klidu. „Já to chápu. Nemáme body, musím jít, na tom není nic nenormálního,“ dodává.

Na karvinské angažmá bude vzpomínat rád. „Jako nováček soutěže jsme loni skončili šestí, to je dobré umístění. Měli jsme vynikající jaro, ovšem to jsme odehráli v jedenácti lidech. Nemusel jsem zasahovat do sestavy, vše klapalo. Tohle nám teď chybělo,“ připomněl Kalvoda vynucené zásahy do kádru, zejména absenci špílmachra Radka Slončíka.

Když se zpětně ohlédne za uplynulými dny, kdy se z jeho pohledu vlastně lámal chleba, nevyčítá si, že mohl udělat něco jinak? Třeba poskládat jinou sestavu? „Samozřejmě – je to o jménech v základní jedenáctce. Ale nejsem jasnovidec, kdybych pokaždé poskládal vítěznou sestavu, tak jsem teď v Barceloně. Myslím, že jsme pokaždé postavili do zápasu opravdu to nejsilnější, aspoň podle mě, co v Karviné je k dispozici. To, že se pak některým hráčům v zápase nedaří, to já neovlivním,“ krčí rameny bývalý kouč Karviné.

„Těžko mohu za hráče střílet góly. Kdybychom vyhráli v Mostě, remizovali se Zlínem a vyhráli v Hlučíně, tak se teď spolu bavíme úplně o něčem jiném. Bohužel stalo se to, že Mišinský nedal gól proti Mostu, ani doma se Zlínem, ani proti Jihlavě a já su teď na dlažbě,“ usmíval se Kalvoda. Všechno vzal ale sportovně. „Opakuji, že to beru. Teď si od fotbalu odpočinu a počkám na další nabídky. Přinejhorším můžu řídit kamion, nebo dělat vrátného, kluci v Karviné už mě do téhle role pasovali,“ zasmál se.

Přijde Balcárek?

Trenér Kalvoda bude na Karvinou vzpomínat rád. Do dalšího působení jí přeje hodně úspěchů. „Aktuálním cílem by teď pro klub mělo být omlazení kádru. Ten proces jsme už nastartovali, ale bude potřeba v této otázce ještě přitlačit,“ loučil se s Karvinou poslední radou trenér Leoš Kalvoda.

I na něj budou funkcionáři Karviné vzpomínat rádi. „Panu Kalvodovi je třeba poděkovat za odvedenou práci. Přejeme mu hodně úspěchů v dalším angažmá,“ prohlásil předseda klubu Jan Wolf. Podle něj existují nyní dvě alternativy, jak mužstvo sezonu dokončí: buď jej povedou stávající asistenti společně s Petrem Mašlejem, anebo jiný trenér.

Podle informací Deníku by ale měla platit druhá varianta – mančaft by měl převzít Jiří Balcárek, zanedlouho sedmatřicetiletý odchovanec olomoucké Sigmy, což by mohla být vzhledem ke Kalvodově působení v Karviné zajímavá kontinuita. Trenér Kalvoda totiž Balcárka trénoval v Sigmě, oba z Olomouce pochází a Balcárek se jako nějdejší hráč Sigmy pochopitelně zná i s dalším bývalým ligovým plejerem, momentálně manažerem karvinského klubu Petrem Mašlejem, který má v klubu významné slovo. Balcárek v současné době vede druhý tým MSFL ze Zábřehu a údajně již u trenéra Kalvody sondoval situaci.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo