Generální partner
Světlý režim
13. prosinec 2010

Páté místo v republikové konkurenci

Karvinští fotbaloví žáci jsou pátí nejlepší v celé republice. Takový je rezultát jejich snažení na republikovém turnaji v halové kopané.

V Litomyšli se o víkendu uskutečnilo finálové kolo o mistra republiky v halové kopané pro žákovskou kategorii U15. Do dějiště turnaje se sjely tradiční týmy veskrze ligových klubů s dlouholetou mládežnickou základnou s výjimkou jednoho. Moravskoslezský kraj totiž zastupoval po dlouhé době někdo jiný než Baník Ostrava, což pro účastníky turnaje znamenalo nemalé překvapení.

Sekretář komise mládeže Českomoravského fotbalového svazu Roman Vonášek už před týdnem, kdy volal na Krajský svaz do Ostravy a zjišťoval, zdali i letos dorazí Baník, netajil údiv. Předsedu komise mládeže Krajského fotbalového svazu Radima Zajíce uvítal slovy: „Tak co? Baník, že?“ a chtěl vypisovat soupisku ostravského týmu. Předseda Zajíc mu ale opáčil, ať se připraví na překvapení. Do Litomyšle přijede Karviná.

„S Romanem Vonáškem se znám osobně, gratuloval nám k úspěchu. Myslím, že jsme naší účastí ve finále šokovali i ostatní funkcionáře svazu. Pro nás znamenal obrovský úspěch už jen samotný postup do finále, a to, že jsme v něm neskončili poslední, je opravdu výborné. Pro kluky, kteří sálovku prakticky vůbec nehrají, znamená páté místo opravdu hodně,“ poznamenal muž, který má na vzestupu žákovské kopané v klubu MFK OKD největší zásluhu – trenér Jan Laslop.

Karvinští chlapci byli zprvu nervózní z velkých jmen soupeřů. Hned v prvním utkání je Hradec Králové porazil 6:2, ale tým se s každým odehraným zápasem zlepšoval, osahával si povrch a oprašoval základy hry v hale, neboť se futsalové kopané během sezony de facto vůbec nevěnuje. Postupně šel herně nahoru. „Proti Zlínu, který turnaj nakonec vyhrál, už jsme působili mnohem lépe a v dalších zápasech už hráli zcela vyrovnané partie. Třeba proti Bohemce nám nevyšla jen koncovka a porážka od Jihlavy byla vyloženě smolná,“ vybavoval si Jan Laslop.

Jeho samého i karvinské hráče zaskočili soupeři nebývalou agresivitou, se kterou se ve velkém fotbale sotva potkají. „Sálovka je hodně jiná. Po pár metrech běhu už následuje kontakt, hraje se zcela odlišně než na větším travnatém hřišti. Kluci aspoň viděli, kde mají mezery. Chyběly jim zkušenosti z podobných zápasů, my totiž futsal nehrajeme. Halu využíváme jen k tréninkové přípravě přes zimu,“ objasňoval Laslop.

Každá podobná zkušenost je však pro mladé hráče přínosná a také soupeři se přesvědčovali, že postupně se Karvinští ve hře zlepšovali, až nakonec uhráli i vítězství a skončili pátí. „Kluci prokázali bojovného a týmového ducha. Nevzdávali se, dřeli až do konce, za což zaslouží pochvalu,“ zakončil hodnocení turnaje Laslop.

Karvinské družstvo dosáhlo i významného individuálního úspěchu, když ofenzivní záložník týmu Pavel Moskál se společně s jedním zlínským hráčem stal nejlepším střelcem turnaje. Dal osm gólů. „Myslím, že zaslouženě. Pavel si bral postupně k srdci rady, které dostal a lepšil se stejně jako tým zápas od zápasu. Proti Slavii vlastně rozhodl. Dal hattrick a my vyhráli 3:2,“ dodal na adresu karvinského mladíka Jan Laslop.

Tento sportovní úspěch mladých karvinských hráčů podává další důkaz o tom, že systematická, cílevědomá a také mravenčí práce karvinských fotbalových trenérů s místními nadějemi dává smysl, má své výsledky a za poslední dva roky již také řadu dílčích úspěchů. „Co se týče trenérů, troufnu si říci, že máme v kraji ty nejlepší. Baník Ostrava si bude muset začít zvykat na větší konkurenci v mládežnické oblasti,“ podotkl manažer fotbalového klubu MFK OKD Karviná Petr Mašlej.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo