Generální partner
Světlý režim
13. květen 2009

Klub udělal velký krok kupředu, říká Radek Adamczyk

Za tři týdny (v pátek 5. června) se na Městském stadionu uskuteční nábor malých fotbalistů. Proto jsme neváhali a vyzpovídali jsme jednoho z trenérů přípravek. Na naše dotazy ochotně odpověděl Radek Adamczyk.

V rámci Maxi dětského dne se vaši kluci představí při exhibičním utkání na Masarykově náměstí. Jak se na tuto akci těšíte?
Samozřejmě se moc těšíme, kluci se vždycky těší na zápas, ať se hraje, kde chce :-) Mají radost ze hry v krvi.

Také jste sehráli přátelský zápas během poločasové přestávky zápasu MFK OKD Karviná – Sparta Praha B. Jak tyto přáteláky vnímáte?
Toto exhibiční utkání bylo pro kluky velkým zážitkem. Pro tak malé fotbalisty je obrovskou motivací držet za ruku svůj idol před zahájením ligového utkání. Ještě více si pak užili samotný "zápas" o přestávce. I rodiče tuto akci přijali velmi kladně. Musím poděkovat trenérovi Petru Gibalovi za pomoc. Protože zorganizovat a vysvětlit 22 osmiletým fotbalistům, co mají dělat a kdy, stojí hodně trpělivosti.

Začátkem června nás čeká Nábor malých fotbalistů. Mohl byste rodičům, kteří váhají, popsat jak takový nábor probíhá?
Nábor bude probíhat pod vedením trenéra Laslopa, který ve spolupráci s ostatními trenéry přípravek bude na základních školách testovat dovednosti a schopnosti fotbalových adeptů.

Trénovat nejmenší žáčky je složité. Jak jsou koncipovány tréninky, aby to kluky bavilo?
Souhlasím s tím, že práce s těmi nejmenšími je velice obtížná. I já, i když jsem na práci s dětmi zvyklí (v civilním povolání jsem učitelem na základní škole), jsem si musel dlouho zvykat na specifika práce s tak malými človíčky. Proto zaslouží velký dík všichni, kteří se jim věnují, ne pro peníze, ale proto že mají rádi fotbal a hlavně děti. Tréninky jsou u přípravek zaměřeny především na práci s míčem a individuální techniku. A to je to, co ty kluky baví úplně ze všeho nejvíce. Když mají balón u nohy, jsou nejšťastnější.

Jak intenzivně trénujete?
Trénujeme dvakrát týdně + máme v týdnu jedno mistovské utkání. Ale například tuto sobotu (16. května) se zúčastníme turnaje v Rychvaldu, který spolupořádají Vítkovice. A tam nás čeká sedm utkání.

Starost o nejmenší žáčky přináší starosti. Musí fungovat spolupráce s rodiči. V čem byste apeloval na rodiče?
Za sebe musím všem rodičům poděkovat za vstřícný přístup. Já jsem se až na drobnosti nesetkal s rodičem, který by nechtěl spolupracovat, protože nakonec nám všem jde o to stejné, aby jejich dítě bylo spokojené. Můj apel na rodiče je jediný: "Pokud fotbal vašeho kluka baví, podporujte ho jak to jen jde. Udělejte z fotbalu (z pohybu!) prioritu, a věřte mi, v budoucnu se vám to vrátí.“

Nehrajete jenom klasické zápasy, ale zúčastňujete se i turnajů. Jakých úspěchů jste dosáhli?
Napřed musím podotknout, že v kategorii přípravek nejde na prvním místě o výsledky. Kolikrát sehrajete vynikající utkání, ale prohrajete nebo naopak . Především jde o předvedenou hru, jak jsou kluci schopni se vyrovnat v individuálních dovednostech svým vrstevníkům. V tom jsme v klubu, doufám si tvrdit, udělali velký krok dopředu. Už se pro všechny kluby, i ty prvoligové, stáváme rovnocennými partnery. Není náhoda, že například trenéři Vítkovic nebo Baníku Ostrava nás žádají, ať si s nimi zahrajeme přátelák. A nakonec k těm úspěchům: během zimní halové sezony jsme se zúčastnili pěti turnajů, z toho jsme získali jednou třetí místo v Hlučíně a v domácí hale na Kovoně jsme vybojovali vítězství.

Webové stránky přípravky si můžete prohlédnout na adrese: http://www.mfkokd01.estranky.cz/

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo