Generální partner
Světlý režim
8. březen 2012

Představujeme soupeře - FK Ústí nad Labem

V neděli 11. března od 14:30 hostíme na Městském stadionu fotbalisty FK Ústí nad Labem. Představme si našeho nadcházejícího soupeře.

FK Ústí nad Labem je horkým kandidátem na postup do Gambrinus ligy. Svěřenci trenéra Svatopluka Habance vedou s 37 body tabulku druhé nejvyšší soutěže. Náš protivník těží především ze sehranosti, kostra mužstva spolu nastupuje už několik sezón.

Trenér Ústí nad Labem Svatopluk Habanec nebyl spokojen s výsledky v zimní přípravě, jeho mužstvo porazilo jen Most a třetiligovou Roudnici. "Ale doufám, že v mistrovských zápasech zopakují bojovné výkony z podzimu," řekl ústecký trenér Habanec.

V zimě opustily ústecké mužstvo dvě opory. Zdeňka Volka angažovaly Teplice a David Brunclík se vrátil do Mladé Boleslavi. Naopak ze Slavie Praha přišel útočník Radek Gulajev, na hostování z Teplic talentovaný ofenzivní záložník Patrik Lácha a z divizní Orlové pak obránce Radomír Vlk, syn někdejšího reprezentanta Lubomíra Vlka.

Cíl ústeckých je před startem jarní části soutěže jasný. " Přes všechny problémy chceme do první ligy znovu postoupit," řekl trenér Habanec. V současné době klub nemá pro první ligu vyhovující stadion, v plánu je však rozsáhlá rekonstrukce domácího stánku.

Ústí nad Labem zažilo historický postup mezi elitu už dvě sezóny zpátky, tehdy podceňovaný tým skončil druhý za Hradcem Králové. V první lize se museli ústečtí vyrovnat s absencí domácího stadionu, své domácí zápasy hráli na Stínadlech v Teplicích. I s nejnižším rozpočtem v první lize předváděli modrobílí kvalitní fotbal, ale nakonec roli outsidera splnili a skončili na 16. místě.

Na domácí půdě Ústí ztratilo premiérové body až před týdnem, v prvním jarním kole proti třetí Jihlavě ústečtí remizovali 0:0.

Historie Ústí nad Labem

Historie klubu se datuje od roku 1927, ale konkrétnější údaje jsou zaznamenány až po ukončení II. světové války. V roce 1945 jako SK Ústí nad Labem působil klub v I. B třídě. Přes I. A třídu a divizi se klub dostal v roce 1951 do zemské ligy (druhá nejvyšší soutěž) a jako finalista Československého poháru se dostal v r. 1952 až do 1. ligy, avšak pouze na jeden rok. V roce 1958 se hrála v Ústí nad Labem opět nejvyšší soutěž, ale opět jen jednu sezónu. Klub tehdy působil pod názvem Spartak Ústí nad Labem a v následujících desetiletích působil střídavě ve druhé a třetí soutěži v republice.

V sezóně 1989-1990 družstvo sestupuje až do oblastního přeboru, ale během čtyř let třikrát postupuje a tehdejší FK GGS Anna hraje v letech 1994-1996 druhou ligu. Z finančních důvodů družstvo poslední rok ve druhé lize nedohrává a prakticky zaniká. Následující dva roky hrají soutěže pouze mládežnická družstva.

Po spojení s předměstským FK NRC Všebořice, který hrál I. A třídu, vzniká v roce 1998 MFK (Městský fotbalový klub) Ústí nad Labem. Nově založený klub dvakrát za sebou postupoval a po dvou letech vybojoval postup do ČFL.

Od sezóny 2001-2002 klub nastupuje s novým názvem MFK Ústí nad Labem. V sezoně 2004-2005 se klub stává trvalým účastníkem 2. ligy. V sezoně 2005/2006 dosáhl klub skvělého 3. místa ve druhé lize, pod vedením trenéra Jiřího Plíška, v dresu Ústí hrál například také Edin Džeko. Otěží se pak ujal trenér Svatopluk Habanec, který nejprve družstvo ve druhé lize zachránil, a poté sestavil tým, který hrál o přední pozice ve druhé lize. V sezoně 2009/2010 Ústí nad Labem po 52 letech postoupil do nejvyšší soutěže, zejména díky skvělému podzimu a 11ti brankám Richarda Veverky. Jistotu postupu si tým vybojoval 29.5.2010 v Sokolově, kde vyhrál 3:1.

V Gambrinus lize se Ústí nad Labem prezentovalo sympatickým fotbalem, ale ani to nestačilo na udržení mezi elitou. Svěřenci trenéra Svatopluka Habance skončili s 19 body poslední a vrátili se do druhé ligy.

Od sezóny 2006-2007 nastupuje klub již se současným názvem Fotbalový klub Ústí nad Labem, a.s. Kromě družstva dospělých má klub čtyři dorostenecká a čtyři žákovská družstva. V mládežnických kategoriích klub intenzivně spolupracuje s FK Ravel junior.

Podzimní statistiky

Zápasy: 17 - Novák, Zachariáš. 16 - Benčík, Džuban, Holek, Martykán. 15 - Brunclík, Veverka, Zeman. 14 - Moulis, Volek. 11 - Vaněček. 9 - Dragoun, Jablonský. 7 - Hyčka, Valenta. 4 - Peterka. 3 - Benda. 2 - Dvorák. 1 - Lácha.

Střelci: 7 - Volek. 6 - Martykán. 5 - Zachariáš. 4 - Brunclík. 3 - Moulis, Veverka. 2 - Holek, Vaněček. 1 - Dragoun, Peterka, Valenta.

Základní informace

Vedení klubu: Jan Linhart (předseda představenstva), Jiří Dušek (člen představenstva), Petr Heidenreich (člen představenstva).

Založení klubu: 1927

Adresa: Velká Hradební 8/2336, 400 01 Ústí nad Labem

Telefon: +420 475 511 231

E-mail: z.bechyne@fkusti.cz

Internet: www.fkusti.cz

Stadion: FK Ústí nad Labem (3 tisíce diváků)

Realizační tým

Hlavní trenér: Svatopluk Habanec

Asistent: Petr Fousek

Vedoucí mužstva: Josef Kolenatý

Lékař: Jakub Avenarius

Masér: Miroslav Holakovský

Soupiska:

Brankáři: Vilém Fendrich, Radim Novák.

Obránci: David Jablonský, Pavel Džuban, Michal Valenta, Radomír Vlk, Lukáš Dvořák, Michal Zeman, Alois Hyčka.

Záložníci: Jan Martykán, Milan Zachariáš, Ladislav Benčík, Petr Dragoun, Jan Peterka, Patrik Lácha.

Útočníci: Pavel Moulis, Radek Gulajev, Martin Holek, Richard Veverka.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo