Generální partner
Světlý režim
15. březen 2012

Představujeme soupeře - FC Graffin Vlašim

V sobotu 17. března budou fotbalisté MFK OKD Karviná bojovat o premiérové jarní vítězství na hřišti Vlašimi. Představme si našeho nejbližšího soupeře, aktuálně třináctý tým tabulky druhé nejvyšší soutěže.

V jarních bojích o záchranu vede fotbalisty Vlašimi zkušený 54 letý trenér Luboš Urban. Ten na lavičce nahradil Romana Nádvorníka, současného trenéra prvoligové Viktorie Žižkov. Vlašim je po 18 odehraných kolech na 13 místě v tabulce druhé nejvyšší soutěži. Na sestupovou propast má tým Luboše Urbana pouhý dvoubodový náskok. „Rádi bychom se co nejrychleji odpoutali od sestupových vod a hráli pohledný fotbal,“ vytyčil si jarní cíl Urban.

Vlašim přes zimu výrazně obměnila kádr. Obejít se bude muset bez zkušeného útočníka Miloslava Strnada, který na podzim vsítil 8 branek. „On se všude negativně vyjadřoval o Vlašimi a v kabině to nefungovalo. Díky jeho odchodu se kabina zvedla,“ míní trenér Urban. Do Baníku Ostrava se vrátil útočník Tomáš Vrťo a Milan Kotyza se upsal Žižkovu.

Mužstvo je naopak posíleno o brankáře se zkušenostmi z Ligy mistrů Jana Hanuš (Slavia), obránce Martina Macháčka (Příbram), Jana Zákostelského (Slavia), Jaroslava Starého (Slovácko), záložníky Jana Kosaka a Robina Demetera (oba Jihlava) a útočníky Davida Vaněčka (Plzeň), Radima Nečase (Dukla) a Marka Červenku (Slavia). „Tvoříme nový tým, který je složen převážně z mladých kluků, kteří těch zkušeností nemají tolik, ale naší výhodou může být zase rychlost a dravost,“ poznamenal kormidelník Vlašimi Urban.

V úvodních dvou jarních kolech Vlašimi uhrála bod za domácí remizu proti SFC Opava. V minulém kole podlehl nově utvořený tým Baníku Most 0:2.

Historie

Druhá nejvyšší soutěž se ve Vlašimi kopala naposledy v sezóně 1979-80. V té době to byla Česká národní liga. Druhá československá celostátní liga vznikla v roce 1969 a zrušena reorganizací byla v roce 1977. Vlašim tuto velice kvalitní soutěž hrála čtyři sezóny, a to 1969-70, 1974-75, 1975-76 a naposledy v sezóně 1976-1977. Jinak celkem vlašimské barvy hrají druhou nejvyšší soutěž (ročník 2009-2010) již desátou sezónu. V roce 1977 po reorganizaci vznikly v Československu tři národní ligy (druhé nejvyšší soutěže). Česká skupina A, kterou hrála v té době Vlašim (Spartak BS) a česko-moravská skupina B. Druhá nejvyšší soutěž na Slovensku, Slovenská národní liga měla pouze jen jednu skupinu, a tím také tým, který hrál o postup oproti českým a moravským klubům byl určitě ve výhodnější pozici. Kvalifikaci hrál tým ze Slovenska pouze jednou, a to v roce 1978 právě s Vlašimí, která vyřadila vítěze česko-moravské skupiny B, VP Frýdek-Místek. V dalších letech již fotbalisté ze Slovenska kvalifikace o první ligu nehráli a postupovali přímo. V Čechách a na Moravě se hrála kvalifikace ještě tři sezóny a ze dvou vítězných celků postupoval jenom jeden.

Pouze v roce 1978 postupovalo do nejvyšší soutěže jedno mužstvo a další léta postupovala mužstva opět dvě. Ještě připomínám, že slovenský tým, jenž hrál v roce 1978 kvalifikaci o první ligu byly VSS Košice, které tento rok postoupily do nejvyšší soutěže.

Vlašim (tehdy Spartak BS) si kvalifikaci o postup do nejvyšší soutěže zahrála v roce 1978. Nejprve vyřadila VP Frýdek-Místek po výsledcích 1:1 (venku) a 1:0 (doma). Ve finále na Vlašim čekal tým VSS Košice, který vyhrál první zápas v Košicích 4:1 a také ve Vlašimi 2:1. Podotýkám, že drtivá většina lidí se domnívá, že od té doby Vlašim nikdy druhou ligu (druhou nejvyšší soutěž) nehrála, ale to je velký omyl. Když byl Spartak BS Vlašim v roce 1978 sesazen do divize, tak Vlašim ještě postoupila do druhé nebo-li národní ligy ročníku 1979-80. V roce 2009 tedy tým postoupil do druhé nejvyšší soutěže po 29 letech (druhá národní liga vznikla až v roce 1981 reorganizací).

To však nebyla jediná šance, kdy Vlašim hrála nebo mohla hrát o první ligu. První šance se naskytla v sezóně 1967-68, když Vlašim měla s postupujícími VCHZ Pardubicemi stejný počet 37 bodů a rozhodovalo skóre. Bohužel lepší skóre měly Pardubice, ale v dnešní době, kdy se skóre počítá jiným způsobem by postupovala Vlašim. Skóre se tehdy dělilo a rozdíl skóre byl 0,17. Vlašim měla skóre 56:24 a Pardubice měli 50:20. Vlašim měla k postupu blízko. V posledním kole hrála s Viktorií Žižkov stačilo vyhrát 8:0, to se bohužel nepovedlo, vlašimští vyhráli 6:1. O postupu však mohli hráči rozhodnout již v předposledním kole, ale na hřišti Mostu pouze remizovali. Pokud by tam Vlašim vyhrála, stačilo potom porazit Žižkov jakýmkoli rozdílem. Další úspěch přišel v sezóně 1974-75, kdy klub mohl také bojovat jako nováček o postup do nejvyšší soutěže, ale zřejmě to asi nebylo v plánu. Nakonec tým skončil na krásném třetím místě (první nepostupové místo) za postupujícími oddíly Lokomotivou Košice a Jednotou Trenčín.

Jednou v historii se také stalo, že druhou ligu kopala pražská Sparta. Stalo se tak v sezóně 1975-76 a zápas mezi Vlašimí a Spartou vysílala televize. Bylo to 16.listopadu 1975. Utkání nakonec skončilo remízou 1:1 když gól vsítil Jirka Dozorec a Petr Roubíček si dal smolný vlastní gól. Návštěva byla tehdy vysoká, na fotbal ve Vlašimi chodilo kolem pěti tisíc lidí a někdy i více. Na zápas se Spartou jich bylo dokonce kolem sedmi tisícovek.

Vlašimským fotbalistům se nedařilo pouze v lize. Úspěchů dosahoval tým i v národním poháru. Vlašim hrála dokonce dvakrát semifinále. První se odehrálo v sezóně 1967-68 se Slovanem Bratislava a Vlašim v Bratislavě podlehla 2:3. O deset let později sehrála Vlašim doma semifinále s Baníkem Ostrava a Baník tehdy zvítězil po vyrovnaném výkonu 1:0.

Podzimní statistiky

Zápasy: 18 – Petrů. 17 – Pokorný, Vebr. 16 – Toma. 15 – Kotyza, Macek, Mareš, M. Nešpor. 14 – Strnad. 13 – Janda, D.Nešpor, Vrťo. 12 – Průcha. 11 – Norek. 7 – Vojta, Vukovič. 5 – Kolašinac. 4 – Radosta. 3 – Matějka. 2 – Jícha, Kosak, Starý, Vaněček, Zákostelský. 1 – Červenka, Frydrych, Hanuš, Krameš, Nečas.

Branky: 8 – Strnad. 3 – Kotyza. 2 – Průcha, Vrťo. 1 – Kosak, Macek, Mareš, Matějka, Pokorný, Vukovič.

Základní informace

Vedení klubu: Judr. Ing. Oldřich Jiruš (předseda představenstva), Milan Kuklík (místopředseda představenstva), Judr. Ing. Oldřich Jiruš (generální ředitel), Ing. Tomáš Kaftan (ekonomický ředitel), Milan Kuklík (sportovní ředitel).

Založení klubu: 1922

Adresa: Kollárova 1008, 258 01 Vlašim

Telefon: 317 843 899

E-mail: fotbal.vlasim@seznam.cz

Internet: www.fcgraffinvlasim.cz

Stadion: Kollárova ulice (6000 míst)

Realizační tým

Hlavní trenér: Luboš Urban

Asistent trenéra a trenér brankářů: Vladimír Kout

Vedoucí mužstva: Josef Šanda

Lékař: MUDr. Pavel Seidl

Masér: Petr Vosáhlo

Soupiska

Brankáři: Jan Hanuš, Michal Toma

Obránci: Jiří Petrů, Jan Zakostelský, Martin Macháček, Lukáš Vebr, Jaroslav Starý

Záložníci: Tomáš Matějka, Ondřej Průcha, Jan Kosak, Robin Demeter, Ladislav Janda, Vladimír Pokorný, Michal Macek

Útočníci: Marek Červenka, Radim Nečas, Jakub Vojta, David Vaněček



Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo