Generální partner
Světlý režim
13. červen 2009

Hodnocení sezony musí být příznivé

Karvinští fotbalisté MFK OKD jsou momentálně na krátké dovolené, kterou si bezesporu zaslouží. V nováčkovské sezoně odvedli více než dobrou práci.

Právě uplynulý druholigový fotbalový ročník 2008/09, který karvinský klub MFK OKD absolvoval, se musí hodnotit pozitivně. Klub ve své vůbec první druholigové sezoně v historii (MFK navazuje na tradice bývalého Jäklu, nikoliv FC, jak si hodně lidí stále myslí) obsadil konečné osmé místo, a tudíž skončil v horní polovině tabulky.

Na sezonu je třeba pohlížet ze dvou pohledů, poněvadž podzimní a jarní část byly diametrálně odlišné. Karvinští druholigovou soutěž koupili od olomoucké Sigmy, jejíž béčko vyhrálo MSFL. Nastalo hektické období, kdy bylo potřeba nejen zařídit spoustu nezbytností, spojených s účastí v profesionální soutěži, ale hlavně bylo třeba sestavit kvalitní kádr.

Tím pověřili karvinští funkcionáři nového kouče Leoše Kalvodu, zkušeného trenéra s působením v Hradci Králové, HFK Olomouc či Slovácku a také mistra slovenské ligy se Žilinou. Kalvodovi vydatně pomáhal současný manažer MFK OKD Petr Mašlej, jenž zná fotbalové prostředí dokonale.

„Ty začátky byly skutečně hektické. Měli jsme strašidelně málo času, protože letní přestávka je už sama o sobě vždy velice krátká a prostor pro koncepčnější práci nastává pokaždé až v zimě. My jsme navíc museli dát dohromady kádr a rychle se alespoň v náznacích sehrát,“ zavzpomínal Kalvoda na krušné začátky.

Karviná tak v létě pracovala narychlo zhruba s 35 hráči, posbíraných ze všech koutů republiky i Slovenska, kteří měli zájem druhou českou ligu hrát. Někteří však neměli dostatečnou kvalitu nebo jejich agenti měli přemrštěné finanční požadavky. „Přípravné zápasy byly výhradně o zkoušení, kdo by na jakém postu mohl hrát. Prakticky ani jeden zápas jsme neodehráli ve stejném složení. To vše se pak logicky projevilo v podzimní části,“ podotkl Kalvoda.

Karviná byla už před sezonou nejrůznějšími odborníky i „odborníky“ pasována do role jasně sestupujícího týmu. Po podzimu skončila patnáctá a to všechny tyto hlasy ještě umocnilo. „Dostávali jsme hrozně moc gólů. A zbytečných. Většinou po individuálních chybách, což se s námi pak táhlo celý podzim,“ připomněl kouč MFK OKD.

Zásadní zlom událostí nastal v zimní přestávce, v níž vedení klubu přivedlo do týmu opravdové posily, zkušené hráče typu Slončíka, Pavlíka, Staše, Čemana či Jusky. Mužstvo rázem ožilo. Už v přípravných zápasech prokazovalo stabilní formu a prakticky celou jarní část si udržovalo neporazitelnost. Bodová série vynesla karvinský celek mimo příčky bezprostředně ohrožené sestupem a pět kol před koncem již bylo jasné, že se bude spíše bojovat o střed tabulky, což se také nakonec potvrdilo.

„Vytvořila se základní osa sestavy, ve které hráli prim starší a zkušenější hráči. Ti drželi mančaft a mladí jako Jursa, Ficek nebo Mišinský vedle nich mohli výkonnostně růst. Pro další vývoj karvinského fotbalu je nyní důležité, aby se do kádru povedlo přivést hráče střední generace. Ta zde citelně chybí, mám tím na mysli hráče ve věku od 24 do 28 let. V týmu máme příliš mnoho třicátníků, kteří jsou sice kvalitní, ale donekonečna hrát nemůžou. Musíme už jednoznačně začít myslet tímto směrem,“ upozorňuje trenér Kalvoda.

O tom však vedení klubu jistě ví, a tak v letní přestávce bude určitě pracovat na posílení. Na jaře nastupovalo v sestavě Karviné hned sedm třicátníků v poli, přitom optimálním počtem by měli být spíše čtyři nebo pět takových hráčů. „To je jasné, ale víte jak to dnes je. Jednak musí být hráči střední generace, které chceme, na trhu a pak také musí být dostupní. Každý klub chce v době ekonomické krize vydělat, takoví hráči se neshání snadno,“ podotkl Leoš Kalvoda.

Stěžejním úkolem pro MFK zůstává udržet stávající kádr pohromadě, i když je jasné, že se mu to nepovede tak docela. Může se klidně stát, že své nadějné hráče jako jsou Ficek, Milosavljev nebo třeba Mišinský, neudrží. „Já ale věřím, že se všemi budeme moci na podzim počítat. Je to pochopitelně odvislé od jednání s Baníkem Ostrava, jehož hráči Ficek s Mišinským jsou,“ dodal Kalvoda.

Svůj tým bude připravovat znovu na kombinační fotbal, který je Karviné vlastní. „V soutěži jsme druhým nejlepším celkem v počtu nastřílených branek. Naopak čtvrtým nejhorším v obraně, ale to je dáno z valné většiny naší podzimní neutěšenou bilancí,“ připomněl trenér třetího nejlepšího týmu jara.

On sám považuje svůj první rok v Karviné za velmi vydařený. „V Karviné je důležitá symbióza hráčů s vedením klubu. Takovou pohodovou atmosféru, jaká panuje v Karviné, jsem zažil jen v Holici, kde také vše perfektně fungovalo. Ale je jasné, že to hodně závisí na výsledcích. Když ty jsou dobré a daří se, pak je nálada uvnitř klubu úplně jiná,“ upozornil kouč Kalvoda.

Předseda MFK OKD Jan Wolf pak na adresu Kalvody dodal: „Jsme přesvědčeni, že angažování pana Kalvody bylo správným krokem. Už před jeho příchodem k nám jsme avizovali, že spolupráce bude dlouhodobá a na tom trváme. S jeho prací i výsledky A týmu jsme spokojeni.“ Vedení klubu se zachovalo správně, když trenérovi dalo volnou ruku a nepanikařilo, ani když za podzim nasbírala Karviná nedostatečný počet sedmnácti bodů včetně dvou duelů se sestupujícím HFK Olomouc. Nebýt toho, skončí MFK OKD možná čtvrtý v konečné tabulce.

„Já osobně nejsem zastáncem unáhlených rozhodnutí. Trenér by měl dostat podobně jako ve vyspělých evropských klubech dlouhý časový úsek pro práci s mužstvem. Nejméně dvě, tři sezony,“ podotkl Wolf a jen potvrdil, že lidé ve vedení karvinského klubu smýšlí konstruktivně a cílevědomě budují stabilní druholigový klub.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo