Generální partner
Světlý režim
3. červenec 2009

Karvinskou nadějí je dorostenec Škuta, říká Vladimír Skalba

Změna proběhla nejenom v hráčském kolektivu, ale i na postu asistenta trenéra. Na místo Petra Nesrsty přišel zkušený Vladimír Skalba, kterého jsme vyzpovídali.

Od nové sezony povedete mužstvo jako asistent trenéra. Co si od této práce slibujete? Jak se Vám spolupracuje s trenérem Leošem Kalvodou?
Tím, že budu pracovat s Leošem Kalvodou, získám nové a cenné zkušenosti. I když ve Slovácku neuspěl, přesto ho považuji za jednoho z nejzkušenějších trenérů. Také se těším na spolupráci s Markem Poštulkou, i trenéry mládeže a béčka. Mojí náplní bude nejenom práce s A-mužstvem, ale i s týmy dorostenců, mládeže i béčka. Naším cílem je výchova nových hráčů, které budeme postupně zapracovávat do kádru mužů. A tuto činnost bych měl mít na starosti já.

Prošel jste několika kluby, mohl byste popsat svou dosavadní kariéru a úspěchy?
V roce 1996 mě oslovil Verner Lička, zda bych nechtěl být hrajícím trenérem u Pavola Michalíka v juniorce Baníku. Celkem jsem strávil v Baníku 10 let, a poté odešel do Viktorie Žižkov. Zde jsem s Pavlem Malurou začal budovat úplně nové mužstvo. Po odvolání Malury jsem se stal hlavním trenérem a v další sezóně jsem přivedl Viktorku do první ligy. Velkou zásluhu na postupu má ovšem i sportovní manažer, se kterým jsme vytvořili úspěšný tandem. V době mého působení na Žižkově jsem přivedl na místo šéftrenéra mládeže Petra Gibalu, který nyní působí na stejné pozici v Karviné. Za svůj velký úspěch považuji to, že se nám podařilo vytvořit v kabině úžasnou atmosféru, kdy se hráči přestali dělit na staré a mladé. To bylo úžasné, protože tým byl semknutý. Něco podobného jsem již nikdy nezažil. Po angažmá ve Viktorce jsem přijal nabídku SFC Opava, a stal jsem se šéftrenérem mládeže. Chtěl jsem si vyzkoušet tuto funkci, a navíc jsem získal obrovské, neocenitelné zkušenosti. A musím říci, že se mi v Opavě moc líbilo. Poslední štací byl Frýdek-Místek, vyznávající stejnou filosofii jako Karviná. Na některých věcech jsem se s vedením Frýdku neshodl, a po vzájemné dohodě jsme ukončili spolupráci. Přesto jsou ve Frýdku zkušení lidé a klub je na správné cestě. Myslím si, že do dvou let se bude hrát ve Frýdku-Místku 2. liga.

Můžete porovnat hráčské kádry a zázemí Karviné s týmy, ve kterých jste působil?
Ve všech týmech kde jsem působil, jsem měl velké štěstí na zázemí. Viktoria Žižkov se zvedla nákupem Xaverova, SFC Opava má již delší dobu kvalitní podmínky. Podobně je na tom i Baník Ostrava. Frýdek-Místek svými dosavadními kroky přispívá ke zlepšování svého tréninkového komplexu. V Karviné máme dostatek ploch a umělou trávu, navíc zázemí je zde na výborné úrovni. A ještě se buduje nové tréninkové hřiště… Fungování klubu je zde nastartováno výborně, a já chci být MFK OKD nápomocen při jeho činnosti. Budu se proto zúčastňovat tréninku dorostu i béčka. Velkou nadějí je dorostenec Škuta, který má pomalu nakročeno do druhé ligy. Měl by být vzorem pro ostatní kluky. I oni mají šanci se dostat do druholigového kádru. Naším cílem je vychovávat a zabudovávat nadějné dorostence do A-týmu. Již v zimní přestávce bychom chtěli vzít do přípravy několik odchovanců, ať si vyzkouší podmínky u mužů. Sami poznají, že kvalitní trénink nezávisí pouze na trenérovi, ale hlavně na síle kádru.

Během letní přestávky přišlo několik nových hráčů na zkoušku. Jak se Vám zamlouvají?
Za sebe mohu říci, že nás někteří hráči zaujali. Příští týden by měl trenér Kalvoda naznačit, kdo zůstane a kdo odejde.

S jakým umístěním byste byl spokojen?
Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, vše bude záviset na kvalitě jiných mužstev. Záleží, kolik klubů bude bojovat o postup do první ligy. Nejsem schopný říct, kdo bude favoritem, jelikož se všechny týmy obměnily. My bychom chtěli hrát do pátého místa, ale myslím si, že se dají atakovat i postupové příčky. Oproti ostatním má Karviná nespornou výhodu v tom, že udržela všechny hráče (s výjimkou Jána Jusky, který odešel zpátky do Zlatých Moravců), a odpadá tudíž pracné zabudovávání hráčů do základní sestavy. Navíc nemá Karviná zapotřebí kupovat 6 hráčů, stačí jenom dva, kteří mají kvalitu.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo