Generální partner
Světlý režim
16. červenec 2009

Marcin Pontus: Chceme se poprat o postupové příčky

Včera podepsal smlouvu s Karvinou Marcin Pontus. Urostlý útočník, který si již vyzkoušel polskou ligu, zahrál si třetí španělskou ligu a zakotvil i na Kypru, se upsal MFK OKD Karviná na jeden rok s případnou roční opcí. Po dnešním tréninku jsme ho vyzpovídali.

V dorosteneckém věku jste působil v Baníku Ostrava, kde jste se stal mistrem České republiky v kategorii U17. Jak na angažmá v Baníku vzpomínáte?
V Baníku Ostrava, kde jsem byl na hostování, jsem strávil jeden rok. Byl to můj první kontakt s českým fotbalem. Zde jsem působil například s Varadim a Neuwirthem, kteří nyní nastupují za Baník v Gambrinus lize.

V sezóně 2004/2005 jste se stal hráčem Lechu Poznaň, za který hrál v minulosti i váš otec. Ohledně tohoto přestupu si na vás smlsla polská média, která barvitě popsala, jak jste na poslední chvíli ujel z tréninku Cracowie Kraków a upsal se Lechu. Mohl byste vylíčit, jak to celé doopravdy bylo?
V prvé řadě musím říct, že si novináři hodně přidali. Vůbec jsem neutekl z tréninku, jak se o mě tehdy psalo… V Cracowii jsem byl na zkoušce a odehrál za ni jeden přípravný zápas, ve kterém jsem vstřelil i gól. Po tomto zápase jsme si sedli s vedením klubu a dohodli se, že odehraji ještě jeden zápas, abych ukázal své kvality. Jenomže trenér Cracowie mě k tomuto utkání nenominoval. A vedení klubu začalo váhat, zda se mnou podepíše kontrakt. Nechtěl jsem žít v nejistotě a dohodl jsem se na angažmá s Lechem Poznaň, byť jsem měl více nabídek. Usilovala o mě i Wisla Kraków.

Po Lechu Poznaň přišla na řadu třetí španělská liga. Nastupoval jste za tým UD Horadada. Jak se vám líbilo ve Španělsku? A jak se vám tam fotbalově dařilo?
Španělská liga je úplně o něčem jiném. Hrají tam ti nejlepší fotbalisté z celého světa. V první sezóně jsem odehrál 15 zápasů a vstřelil jsem 9 gólů. S managementem klubu jsem se dohodl na prodloužení smlouvy o další rok. Ale bohužel jsem se zranil, proto jsem se vrátil zpátky do Polska.

Pocházíte ze sportovní rodiny. Váš otec je bývalým prvoligovým fotbalistou. Mohl byste vyjmenovat jeho úspěchy?
Jeho největšími úspěchy jsou zisk titulu a polského poháru. V sezóně 1981/82 vyhrál s Lechem Poznaň polský pohár. O tři roky později se radoval ze zisku titulu s Górnikem Zabrze. V současné době vede v Polsku fotbalovou akademii, která vychovává hráče pro takové týmy, jako je například Real Madrid nebo Atletico Madrid.

Hrál jste i za kyperský Lýssis. Jak kvalitní je kyperská liga?
Popsat kvalitu kyperské ligy je složité. První čtyři kluby jsou velmi kvalitní. Zbytek je průměr. Kvalitu ligy zvedají především cizinci. Působí tam mnoho Poláků, Kamerunců apod. Já jsem zde působil krátce. Stačil jsem odehrát 5 zápasů a vsítil jsem jednu branku.

Jaké jsou vaše dlouhodobé plány?
Každý má plány a sny. Ale teprve výkony na hřišti rozhodnou, zda se mé sny vyplní. Tak jako každý fotbalista, i já bych chtěl hrát v co nejlepším klubu. Myslím si, že mohu ještě mnoho dosáhnout ve fotbale.

Před touto sezónou se o vás zajímala i Legia Warszawa. Proč jste dal nakonec přednost Karviné?
Od zájmu k podepsání smlouvy je dlouhá cesta. Zajímala se o mě nejen Legia, ale i Odra Wodzislaw. Nakonec jsem dal přednost Karviné a nelituji toho. Chtěl jsem zde hrát. MFK OKD Karviná je profesionální klub se skvělým zázemím, kvalitním trenérem a výbornými hráči. Výsledky přípravných zápasů s Baníkem Ostrava a Odrou Wodzislaw dávají za pravdu mým slovům. Navíc si myslím, že angažmá v Karviné mi může mnoho dát. Po sportovní stránce půjdu určitě nahoru a jestli se mi bude dařit, tak se o mě budou zajímat prvoligové týmy.

Příprava se pomalu blíží ke svému závěru a čekají nás druholigové boje. Jak jste spokojený s přípravou a jakou máte formu?
Těžce jsme trénovali. Ale to je dobře. Nyní už budou tréninky lehčí a budeme vylaďovat formu na nadcházející druholigové zápasy. Já se cítím skvěle a věřím, že maximální forma přijde se začátkem soutěžního ročníku.

Jaké jsou vaše fotbalové přednosti?
Je velice těžké hodnotit sám sebe. To by měli dělat jiní… Dokáži střílet góly jak hlavou, tak i nohou. Navíc mám dobré krytí míče.

O jaká místa bude Karviná válčit?
Kádr odpovídá tomu, abychom hráli špici tabulky. A jestli bude možnost, rádi bychom se poprali i o postupové příčky. O tom, jak dopadneme, se rozhodne na hřišti.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo