Generální partner
Světlý režim
30. červenec 2009

Karviná vstupuje do nové sezony

Druholigoví fotbalisté MFK OKD Karviná chtějí v nové sezoně navázat na povedenou jarní část té uplynulé. A určitě na to mají.

Posledním zápasem úvodního kola II. ligy vstoupí do nové druholigové sezony fotbalisté MFK OKD Karviná. V neděli hrají v Čáslavi a uzavřou program 1. kola. Ve čtvrtek proběhla v prostorách Městského stadionu tisková konference, kde činovníci klubu představili své plány do právě startujícího ročníku.

Na úvod si vzal slovo předseda klubu Jan Wolf, jehož potěšilo, že Karvinou média pasují do role černého koně soutěže s cílem skončit do pátého, šestého místa. „To je hezké, ale ode mě tyto konkrétní cíle neuslyšíte. My budeme rádi, když napodobíme jaro minulé sezony a budeme pokračovat v kvalitní hře. Nepochybuji o tom, že dobré výkony na hřišti nás pozvednou do patřičných pater tabulky, ale nechci říkat, že skončíme třetí nebo šestí,“ nechává všemu volný průběh první muž karvinského fotbalu.

Změn je minimum

Co se týče změn, zrekapitulujme si krátce vše podstatné. Trenérský kolektiv se rozrostl o Vladimíra Skalbu. „Dosavadní asistent Marek Poštulka je normálně zaměstnán, proto chodil jen na odpolední tréninky. S příchodem Vládi Skalby budou moct být dopolední tréninky stejně kvalitní. Také jsme chtěli náš realizační tým posílit i ve vztahu k B týmu mužů a dorostu, což se příchodem dalšího asistenta podařilo,“ objasnil Wolf.

Hlavním úkolem Karviné je a bude stabilizace klubu ve druhé nejvyšší soutěži. S tím je spojena i stabilizace kádru, který bude postupně omlazován. Nově příchozími hráči jsou zkušený gólman Jakub Kafka a polský střelec Marcin Pontus. Další Polák, reprezentant národního týmu do 18 let Bartolomiej Setlak, byl realizován pro tým dorostu.

„Vydali jsme se cestou stabilizace, přičemž prioritním úkolem je mít v kádru pokud možno co nejvíce kmenových hráčů. Přestup Kuby Kafky byl proto dořešen na stejné bázi, je náš hráč. V tomto směru je už snad jediným hráčem základní sestavy, který u nás je na hostování, kapitán Honza Buryán, ale i s Viktorkou Žižkov jsme už domluveni na opci,“ pochvaloval si Jan Wolf.

Sportovní manažer klubu Petr Mašlej pak ještě doplnil, že novým hráčem je i slovenský talent Jozef Hroš z Interu Bratislava, který v Karviné podepsal roční smlouvu s opcí, ale minimálně na podzim bude zapůjčen do sousedního Hlučína na hostování. „Je zbytečné mít v týmu tři kvalitní gólmany. Hroš potřebuje především chytat,“ dodal.

Odchodů nebylo příliš. Davida Souradu ulovil divizní Havířov, Jakub Vávra byl odeslán do Fulneku. Bezprostředně po skončení loňské sezony odešel do Petrovic Petr Dittrich, ovšem stále jako hráč Fulneku. Už dříve skončili Ján Juska a Peter Pillár, kteří se vrátili na Slovensko.

Průměrná příprava

Trenér mužstva Leoš Kalvoda pak stručně zhodnotil samotnou přípravu. „Máme za sebou osm zápasů i s pohárem. Potěšily mě duely s Baníkem a Wodzislawí, které jsme zvládli. Naopak se opět potvrdilo, že vše je o přístupu hráčů k zápasům. S papírově lehčími soupeři jsme právě díky tomu prohráli. Těch proher bylo celkem pět,“ shrnul přípravnou fázi zkušený kouč z Hané.

To však neznamená nic podstatného. V zápasech, ve kterých nastoupila základní sestava (kromě Gliwic), byly výsledky příznivé. „V ostatních se spíše zkoušelo,“ potvrdil Kalvoda. Zdravotní stav jeho hráčů je dobrý. Problémy hlásí pouze špílmachr Radek Slončík a kvůli zánětu achilovky i Ján Novák. V přípravě se bohužel zranil i Radim Diviš, mladý talent z jihu Moravy. „Mrzí mě také zranění Zdeňka Látala, který byl v přípravě druhým nejlepším střelcem a zdravě se tlačil do základu. Látal má zlomenou zánártní kůstku, je to pro všechny nepříjemné,“ zakabonil se na chvíli Kalvoda.

A co nejlepší střelec přípravy, urostlý Marcin Pontus? „Má velké předpoklady. Je to šestnáctkový hráč, cpe se do koncovky a hlavně je gólový. Také neuhne z žádného střetu, o čemž by mohl vyprávět tady Honza Buryán, který s ním na tréninku svádí tvrdé souboje,“ zasmál se Kalvoda.

Právě Jan Buryán se domnívá, že stabilizace loňského kádru byla letos v létě hodně důležitá. „Je správné, že jsme všichni nadále pohromadě. Opět jsme dostali šanci hrát v přípravě společně další zápasy, nikdo ze základu neodešel, naopak se tým doplnil. Kádr se mi nyní zdá kvalitnější než na jaře, už z toho důvodu, že osa mužstva zůstala zachována. To mančaftu může výrazně prospět,“ podotkl zkušený stoper MFK.

Výchova mladých hráčů

Vedení klubu si rovněž stanovilo za cíl zabudovat do týmu některého z vlastních mladých hráčů. Pokud by se každoročně povedlo některému z talentů prosadit do sestavy, bylo by to považováno za splnění cíle? „To se dá takto těžko říct. Pořád jsme vlastně na začátku naší cesty. Momentálně se snažíme především zkvalitnit celý mládežnický proces. Vše vychází od přípravky, kterou nyní máme dobře nastartovanou. Už půl roku je u nás Jan Laslop, vedle Petra Gibaly další odborník na mládežnický fotbal, pod jehož vedením by měli v Karviné vyrůstat noví kvalitní hráči,“ objasnil předseda Wolf.

Vše pak pokračuje přes žáky a dorost, problémem Karviné je nyní skutečnost, že dorostenci opustili druhou nejvyšší soutěž své věkové kategorie. „Proto máme za úkol rychle se vrátit. Chceme si jednoznačně uchovat statut Sportovního centra a časem hrát nahoře i ve druhé dorostenecké lize. Pak totiž ten přechod pro hráče do seniorského fotbalu není tak složitý,“ pravil Wolf.

„Skok z dorostenecké kategorie mezi muže je opravdu výrazný, navíc do druhé ligy, kterou chceme pravidelně hrát,“ připomněl Kalvoda. Loni se to ale povedlo třeba mladému Tomáši Jursovi, na jaře zase pravidelně bojoval v základu Ondřej Ficek, jemuž je pořád dvacet let. Nyní si vzali trenéři do přípravy s A mužstvem karvinského dorostence Petra Škutu.

„V mládeži se těžko odhaduje, jak na tom kdo bude. V Karviné je spousta talentů, ale záleží na jejich tréninkové píli. Když je někdo nadějný v deseti letech a prorokuje se mu velká budoucnost, může ve dvaceti skončit s fotbalem. Naopak hráči, kteří tolik nevynikají, se mohou odrazit k zahraničnímu angažmá. Je to vysoce individuální,“ poznamenal Wolf.

„Proto se také musíme zaměřit na mládež celkově, ne jen na dorost, i když samozřejmě ten bychom rádi dostali na vysokou úroveň,“ doplnil šéfa karvinského fotbalu Vladimír Skalba, nový asistent hlavního kouče Kalvody. „Posunout je třeba i naše B muže, aby časem suplovali juniorku, tak jako je tomu běžné v jiných klubech. Jistěže se těžko můžeme srovnávat s takovými veličinami jako jsou Baník nebo Olomouc. Ti si z dorostu vytáhnou třeba hned čtyři talentované hráče a zbytek pošlou do jiných třetiligových klubů na hostování. My se budeme snažit dostat do takové fáze, abychom si z dorostu mohli vzít do přípravy třeba dva talentované kluky,“ pokračoval.

Když bude béčko Karviné figurovat v krajském přeboru nebo divizi, bude i přechod mladých hráčů z juniorky do A týmu jednodušší. „To je také naším cílem. První krok k úspěšnému fungování našeho prvního mužstva jsme již učinili. Kádr je dostatečně široký, teď ještě aby bylo kam sáhnout do rezerv. To se však nevyřeší během jednoho roku,“ upozornil logicky Skalba.

Projektová dokumentace stadionu

Během jednoho roku se ani nevyřeší celková dostavba karvinského Městského stadionu. „V tuto chvíli stále pokračují projektové dokumentace pro náš hlavní stadion. Již jsem několikrát avizoval, že je to otázka našeho dalšího fungování v soutěži a běh na dlouhou trať. V tomto roce každopádně žádné zásadní změny Městský stadion v Karviné-Ráji nečekají. Časem se ale budeme chtít dostat k realizaci zastřešení ochozů, místům k sezení a umělému osvětlení, zkrátka všemu potřebnému, co moderní stánky dnešní doby vyžadují,“ uzavřel tiskovou konferenci předseda Jan Wolf.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo