Generální partner
Světlý režim
26. červenec 2009

Karviná v poháru přehrála Porubu

Karvinští fotbalisté si v 1. kole Ondrášovka Cupu pohráli s divizní Porubou a po vítězství 5:0 postoupili do dalšího kola, kde je čeká HFK Olomouc. Hanáci si v sobotu stejně hladce poradili s Hranicemi (5:1).

Karvinští o své výhře rozhodli během šestnácti minut druhé půle, kdy dali čtyři góly. Do té doby měli navrch, jenže se nedařilo proměňovat šance.

Do utkání nastoupila stejná sestava jako v poslední přípravě s Gliwicemi. Jen výsledek byl odlišný, což se odvíjelo i od kvality soupeře. Jedinou změnou v sestavě byla účast brankáře Kučery mezi tyčemi, což ale vysvětlil záhy trenér MFK Leoš Kalvoda. „Jakub Kafka ještě nemá vyřízenou registraci, takže proto nechytal,“ objasnil. Proti Čáslavi by už měl Kafka nastoupit, pokud tedy bude mít registračku k dispozici.

Karvinští se od úvodního hvizdu zakousli do svého soupeře, který se jen sporadicky dostával za půlící čáru. Hosté si z počátečního náporu vybojovali sérii rohových kopů, z nichž ale nic nevytěžili. „Takové zápasy jsou vždy o prvním gólu. Soupeř z nižší soutěže nemá co ztratit, svědomitě brání a čeká na brejky. Musíte dát rychle gól, abyste se uklidnili a nám se to podařilo do přestávky,“ pochvaloval si Kalvoda.

Přístup hráčů jej potěšil. „Hráči vzali zápas zodpovědně, tak to má vypadat. Je rozdíl, když v utkání vedete, anebo musíte dotahovat. Nám se povedla první varianta a pak už jsme měli hru plně v moci. Poruba se dostala snad k jedné nebezpečné střele,“ vybavoval si Kalvoda.

Karviná si vypracovala v první polovině utkání několik slušných šancí. Po hrubce porubské obrany postupoval ve dvojici s Mišinským na bránu Látal, avšak místo přihrávky volil střelu, kterou brankář chytil.

V 18. minutě se zranil Zdeněk Látal, kterého skopnul domácí Stuchlík. „Látal má bohužel zlomenou zanártní kůstku. Už má na noze sádru,“ informoval v neděli Leoš Kalvoda. V tomto ohledu je Látal skutečným smolařem, neboť něco podobného se mu přihodilo i na začátku jara, kdy si zranil kotník v přípravném utkání na umělce. Nyní, když se mu vyvedla příprava a dostal se do základu, přišlo stejné zranění.

Látala nahradil na hřišti Polák Marcin Pontus a byl to vynuceně skvělý tah. Nadýchaný centr Hoffmanna sice Pontus do sítě o centimetry ještě nedostal, ale ve 42. minutě využil přihrávku Mišinského do brejku a precizním dloubáčkem překonal gólmana Chrenka – 0:1.

Ještě předtím neuspěli ve svých možnostech Pavlík, Ficek ani Mišinský, který obehrál tři protihráče. S koncem poločasu se nad Ostravou přehnala bouřka a déšť vytrval, takže druhá půle se hrála na mokrém hřišti.

Silný liják přivítal obě mužstva i na začátku druhého poločasu. Se změněnými podmínkami se daleko lépe vyrovnali karvinští borci a díky smršti branek rozhodli o své výhře.

Nejprve vymyslel Kamerunec Tchami českou uličku, míč se dostal k Pontusovi a ten přinesl klid na hostující kopačky – 0:2. Následně utekl po křídle Milosavljev, našel volného Mišinského a ten přidal třetí gól – 0:3.

V 64. minutě upravil mladík Jursa technickou střelou na 0:4 a o čtyři minutky později se nádherně do míče opřel Ficek, jehož projektil z pětadvaceti metrů skončil pod břevnem porubské brány – 0:5. Pěkné trefě předcházela skvostná akce Karviné, kterou z otočky zakončoval Pontus, ale arbitři mu radost z hattricku pro domnělý ofsajd nedopřáli. Karviná kromě toho ještě nastřelila břevno.

„Takové zápasy bývají nepříjemné, hlavně když je dlouho bezbrankový stav. Přesvědčily se o tom třeba Vítkovice, které postoupily až na penalty. Z minulosti známe spoustu příkladů, kdy ligista vypadl s třetiligovým mužstvem. Když hraje tým z druhé ligy proti divizi, je to něco podobného. Proto mě svědomitý přístup hráčů k utkání potěšil,“ zopakoval trenér Kalvoda.

Pochopitelně, že divizní Poruba nemůže být měřítkem pro druhou ligu. „Bereme to jako povzbuzení před startem soutěže. Pokud ale hráči přistoupí k utkání v Čáslavi stejně jako proti Porubě, neměli bychom se trápit,“ míní karvinský trenér.

Jeho tým se tak první zářijovou středu v 17 hodin utká v rámci Ondrášovka Cupu s HFK Olomouc. Oblíbený tým trenéra Kalvody hrál v sobotu ve stejném termínu v Hranicích, takže Karvinští jej pozorovat na vlastní oči nemohli. „Soupeře máme ale nastudovaného, mají tam nějaké změny, do té doby si to ještě projdeme. Teď se soustředíme na druhou ligu,“ dodal Kalvoda.

A jak to vypadá s marody Slončíkem a Opicem? „Oba už naplno trénovali, snad budou v neděli připraveni,“ doufá Kalvoda. A pokud připraveni budou, jaké rošády ve složení středové formace a útočného dua lze očekávat? „To vám pochopitelně ještě neřeknu. Máme na to celý týden,“ zasmál se tradičně Leoš Kalvoda.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo