Generální partner
Světlý režim
26. srpen 2009

Rozhovor se Svatoplukem Schäfferem – 2. část

Ve včerejším rozhovoru s trenérem brankářů Svatoplukem Schäfferem jsme probrali jeho fotbalovou kariéru, krátce se ohlédli za kariérou jeho otce a skončili jsme krátkým trenérským angažmá u olympijského týmu Indonésie. Dnes budeme v rozhovoru pokračovat. Hlavním tématem bude trenérská činnost Svatopluka Schäffera.

Potom jste dal na určitou dobu fotbalu vale.
Pracoval jsem jako manažer u úklidové firmy. Roky běžely, a já si myslel, že se k fotbalu už nevrátím. V roce 2003 mi zvonil v autě mobil. Volali mi z Opavy, jestli bych tam nechtěl trénovat. Bylo to překvapivé, jelikož liga byla rozjetá. Nastalo těžké rozhodování, zda tuto nabídku přijmout, či nikoli, protože jsem měl práci na plný úvazek. Nakonec mi majitel firmy řekl, že taková nabídka se neodmítá. A tak jsem zakotvil v Opavě.

Takže Opava Vás přivedla zpátky k fotbalu?
Ano, a já jsem za tuto příležitost Opavě hodně vděčný, i když mé srdce patří Baníku. Působení v Opavě bylo pro mě obrovskou zkušeností, dostal jsem se do kolotoče prvoligového fotbalu. Navíc jsem navázal přátelství s Pavlem Hapalem a Jiřím Nečkem. Jenom mě hodně mrzelo, jak to v Opavě dopadlo. Měl jsem strach, že tým ze Slezska navždy zmizí z fotbalové mapy. Naštěstí se do všeho vložil Alois Hadamczyk a klub stabilizoval.

Po Opavě vedly Vaše kroky na Bazaly.
V roce 2005 jsem přišel do Baníku. Měl jsem být asistentem u pana Jarabinského. Jenomže ten měl u sebe pana Michalíka a proto jsem trénoval s juniorkou. Po odvolání Jarabinského se ujal mužstva Pavel Hapal, se kterým jsem působil v Opavě a ten si mě vytáhnul k Áčku.

Úspěšná éra však přišla s trenérem Večeřou…
Manšaft se konsolidoval už za Hapala. A Karel Večeřa jen navázal na práci svého předchůdce. Musím říct, že jsem rád pracoval s Večeřou. Znali jsme se od doby, kdy jsme spolu hráli za Frýdek – Místek. Potom jsme společně dělali i profi – licenci.

Na Bazaly se vrátila atmosféra z mistrovské sezóny. Jak na ní vzpomínáte?
Ještě teď mám husí kůži, když si vzpomenu na vyprodané zápasy. Nebo na utkání na Spartě, kde nám 5000 fanoušků vytvořilo domácí prostředí. V tomto zápase jsme semkli a vyhráli pro tragicky zesnulého fanouška.

Trénoval jste tři profesionální kluby - Opavu, Baník a nyní Karvinou. Co taková práce obnáší?
Poznal jsem, že je v profesionálním fotbale velký tlak na kouče. Jsou na ně kladeny velké nároky.

Vychoval jste spoustu brankářů. Na kterého z nich nejraději vzpomínáte?
Rád vzpomínám na všechny. Mýma rukama prošli například Martin Raška, Petr Vašek, Radek Petr, Patrik Krabec, Marek Čech, Jirka Bobok, Michal Daněk či Antonín Buček. Posledním byl Kuba Andrejko, který chytá za juniorku Baníku. Snad jsem na nikoho nezapomněl, to bych nerad. Někteří kluci, které jsem předal Srníčkovi, mají před s sebou skvělou budoucnost.

Upsal jste se Karviné. Jak se to seběhlo a co všechno budete mít na starosti?
Po odvolání Večeři jsem byl bez práce. Potom se mi ozval Péťa Mašlej a domluvili jsme se na mém angažmá v Karviné… Prioritou budou A muži a také příprava dorosteneckých gólmanů.

Náš tým má vyrovnanou brankářskou dvojici. Jak se vám s nimi pracuje?
Jakuba znám strašně dlouho. Sledoval jsem jeho kariéru. Tomáše jsem viděl jen v několika přípravných zápasech. Ale musím říct, že se kluci chtějí učit a jsou obrovsky pracovití. A za to jsem hrozně rád.

Co všechno je zapotřebí, aby se vychoval kvalitní brankář?
Je to souhrn faktorů. Hlavně musí mít trenér štěstí na „materiál“. Kluk by měl být talentovaný, mít brankářské disproporce, uspořádané věci v hlavě a jít za svým cílem. Musí udělat vše pro úspěch. Další nezbytnou věcí je kvalitní trenér a štěstí na kvalitní mužstvo. Pokud budete v podprůměrném klubu, jenž hraje 1. B třídu, tak se jen těžko dostanete do špičkového mužstva, kde váš talent vynikne.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905