Generální partner
Světlý režim
5. říjen 2014

Vyjádření předsedy klubu k útokům ze strany politických uskupení

Předseda MFK OKD Karviná Ing. Jan Wolf k útokům na klub ze strany politických uskupení.

Vážení fanoušci,

především bych vám chtěl poděkovat za dlouholetou přízeň, kterou našemu fotbalovému klubu projevujete, a to i přesto, že prostředí a zázemí kolem našich hracích ploch není k vám fanouškům přívětivé. Velmi mne mrzí, že náš fotbalový klub se stal terčem útoků některých politických uskupení, která pouze parazitují na naší dlouhodobé mediální známosti a nepravdivými výroky se snaží zviditelnit a získat potenciální voliče, kteří se o karvinský fotbal příliš nezajímají.

1) Fotbal je studna na peníze. Máme jiné problémy - viz článek v MF DNES, slova Antonína Baráka

V tomto článku nejenže lídr uskupení ANO 2011 uráží nás všechny fanoušky, neboť nás nazývá opilci, ale podstrkuje občanům tohoto města rovněž mylnou informaci, že peníze určené na rekonstrukci Městského fotbalového stadionu v Karviné-Ráji, který byl vybudován v šedesátých letech minulého století, mohou být využity jiným způsobem.

Není to pravda! Jde o účelové dotace získané zejména ze zdrojů EU či Ministerstva financí, které by bez nároku propadly a využila by je jiná města, která již mají zpracovány podobné projekty, ale nebyla úspěšná tak jako Karviná při jejich získání.

Rekonstrukce stadionu je investice, která se připravuje již několik let a pouze navazuje na celou sérii již realizovaných projektů vedoucích ke zkvalitnění sportovního a společenského života nás Karviňáků. Následuje takové projekty jako je výstavba areálu koupaliště, rekonstrukce házenkářské haly, zimního stadionu, Obecního domu Družba, Regionální knihovny Karviná, rekonstrukce areálu Lodiček, letního kina či kina Centrum. Cožpak fotbaloví fanoušci nemají právo na důstojné prostředí se sociálním zázemím?

Městský fotbalový stadion v Karviné-Ráji je v dnešním stavu naprosto nevyhovující pro rodiny s dětmi. Fotbal je celosvětový fenomén, fandění svému sportovnímu týmu je zážitek a společné zážitky stmelují rodiny, přátele i spoluobčany. Opravený fotbalový stadion se jistě stane obrovskou motivací pro naše mladé fotbalisty, rozšíří řady náročnějších fanoušků a tím zvýší i atraktivitu pro společensky uvědomělé podnikatele, kteří nám pomohou klub a vaše děti posouvat dále.

Fotbalový klub Karviná je tvořen dvěma společnostmi, které jsou ve výhradním vlastnictví sdružení občanů, dnes takzvaném spolku. Pod hlavičkou MFK OKD Karviná a.s., která musela být zřízena Městským fotbalovým klubem Karviná na příkaz FAČR z důvodu vnitřních pravidel svazu a získání licence pro druholigový tým, jsou však registrovány také soutěže našich mládežnických týmů.

Co si myslíte o člověku, který chce zasahovat do společenského dění nás Karviňáků a označuje investice do cca 400 dětí za studnu?

2) Stadion je nehorázně drahý experiment - viz článek v MF DNES, slova Zuzany Klusové.

V tomto článku lídryně České pirátské strany doslovně uvedla, že peníze by si zasloužily dětské oddíly a úspěšní sportovci, za které mluví, na rozdíl od fotbalistů, dlouholeté výsledky. Opravdu mne mrzí, že lídrem jakéhokoliv uskupení usilujícího o zasahování do společenského a kulturního dění našeho města se může stát někdo, kdo nemá ani základní povědomí o tom, co kritizuje.

Mnozí jistě ví, že jsem předsedou karvinského fotbalového klubu již od jeho založení, tedy 12 let, zatímco komunální politice se věnuji osmým rokem po dlouholeté kariéře v manažerské pozici pobočky České spořitelny. S partou nadšenců jsme před léty dali dohromady osobní rodinné úspory a založili jsme občanské sdružení s cílem zachránit fotbal pro naše město, neboť předchozí klub byl v úpadku.

Byli jsme mladí, odvážní, naštěstí pro nás neznalí všech úskalí, která na nás čekala. S vysokým osobním nasazením jsme prostě chtěli udělat správnou věc. Již od počátku jsme společně věřili, že uděláme všechno, abychom vybudovali profesionální klub, který bude vychovávat kvalitní mladé fotbalisty pro vyšší fotbalové soutěže. Svým cílům jsme bezezbytku dostáli, byť jim věnujeme všechen náš mimopracovní čas.

V současnosti jsme jedním z pěti fotbalových klubů z celkového počtu 477 fotbalových klubů působících na severní Moravě, který drží všechny profesionální licence FAČR pro výchovu fotbalové mládeže od 12 do 19 let. Jsme klubem, který je zařazen do systému Sportovních center mládeže pod MŠMT, klub, který aktuálně vychovává 6 reprezentantů ČR ve věkových kategoriích od 16 do 20 let. Všechny naše mládežnické týmy hrají nejvyšší republikové soutěže, náš nejstarší dorost v letošní sezóně předvádí fantastické výkony, je na prvním místě v tabulce dorostenecké ligy a doteď porazil týmy jako FC Viktoria Plzeň, SK Sigma Olomouc, FC Baník Ostrava nebo 1. FC Slovácko.

Co si myslíte o člověku, který tvrdí, že náš fotbalový klub nemá žádné výsledky, neví, že v našem klubu sportuje cca 400 dětí a jenom těch nejmenších ve věku od 5 do 6 let se letos sešlo v úctyhodném počtu 40?

Cítím obrovskou lítost nad tím, že v médiích dostávají prostor lidé, kteří s povrchním myšlením kritizují osobní nasazení nás všech, ať jde o nás, kteří ve volném čase nejsme líní udělat cokoliv pro okolní společnost, ať jde o trenéry a všechny nadšence, kteří věnují karvinským dětem svůj čas. Věřte, že to musí být velcí srdcaři, protože bez toho to v žádné společensky prospěšné organizaci nemůže fungovat.

Proto vás, Karviňáky prosím, nenechte se demotivovat hrstkou jedinců, kteří pro nás a naše město nic neudělali a jejich kritika směrovaná proti nám úspěšným je pouze vyjádřením nespokojenosti se sebou samým. Karvinský fotbal nejsou pouze zápasové body, výhry a prohry na hřišti, karvinský fotbal jsme my všichni hrdí Karviňáci a naše děti.

S úctou

Ing. Jan Wolf

předseda klubu

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905