Generální partner
Světlý režim
9. leden 2015

Jan Laštůvka: Udělal se tady velký kus práce

Krásné vánoční svátky prožil odchovanec karvinského fotbalu a v současné době brankář ukrajinského klubu Dněpr Dněpropetrovsk Jan Laštůvka. V pátek 19. prosince se mu totiž narodil syn Maxim. Ještě před odletem zpět za prací se zastavil na Kovoně, kde nám mj. poskytl rozhovor.

Honzo, to musely být hodně příjemné Vánoce, ne?

Samozřejmě ano, ale zároveň byly hektické. S přítelkyní jsme se dočkali syna Maxima, takže si s nimi užiji ještě posledních pár dní a potom už musím odletět zpět na Ukrajinu.

Situace na Ukrajině není úplně nejlepší. Nebojíte se tam?

Nebojím, ale samozřejmě to není příjemné. Dněpropetrovsk je 300 kilometrů od Doněcku, což zase není tak daleko. Ale v rámci možností se situace zlepšila. Ve městě všechno bylo a je v pohodě možná i proto, že náš klubový prezident sponzoruje do jisté míry armádu. Jednoduše dělá všechno pro to, aby byl ve městě klid.

Co říkáte na situaci tady v Karviné? Áčku patří po podzimu pátá pozice, dorost U19 je v celostátní lize třetí.

Ze všeho mám velkou radost. Je vidět, že když se nemění spousta hráčů, tak to je hned poznat. A dorost? To je naprosto fantastický úspěch. Několik týdnů vedli celou soutěž, což je skvělá vizitka. Je dobře, že někteří kluci dostanou i prostor v áčku a budou sbírat zkušenosti. Určitě si to zaslouží, ale především je obrovský rozdíl mezi dospělým a dorosteneckým fotbalem. Všem budu i na jaře držet palce!

Během podzimu také začala rekonstrukce tolik vytouženého stadionu. To vám také muselo udělat velkou radost, že?

Tak samozřejmě. Všechno sleduji přes váš oficiální web. Vizualizace stadionu vypadá opravdu krásně, viděl jsem i fotky, na kterých byla těžká technika a náklaďáky. Všichni si stadion zaslouží už jen třeba za práci s mládeží. Zaslechl jsem před volbami i nějaké negativní názory, ale je třeba si uvědomit, že děti mohou fotbalově růst v opravdu výborných podmínkách. Ty tady už jsou, ale se stadionem to bude ještě lepší a děti budou mít novou motivaci.

Navíc nový stadion bude splňovat všechny podmínky pro pořádání mládežnických mezistátních utkání.

To je velké plus i pro celé město. Ale prošel jsem si tady i Sportovní centrum Kovona, kde jsem nebyl snad deset let a velmi mile mě to překvapilo. Je vidět, že se tady udělal opravdu velký kus práce.

Musím se zeptat i na reprezentaci. Pošilháváte ještě po ní?

Řekl bych, že tato stránka už je uzavřená. Jsou tam mladší brankáři a hlavně jsem teď dlouho nechytal. A jezdit jako druhý či třetí gólman? Už to opravdu přenechám jiným, ale klukům samozřejmě fandím.

Po čtyřech zápasech evropské kvalifikace má reprezentace dvanáct bodů. To je nad očekávání, ne?

Rozjeté to je fantasticky. Samozřejmě nezastírám, že po výsledcích z přípravy je to i pro mě velké překvapení. Ve fotbale je možné všechno, ale tohle už snad kluci neztratí a na Euro se probojují.

Pojďme ještě k vašemu ukrajinskému zaměstnavateli. Jak bude vypadat zimní příprava Dněpropetrovsku? Předpokládám, že vše bude směřováno k jarní části Evropské ligy, ve které vám los určil za soupeře řecký Olympiakos. Je to tak?

Ano, je to pravda. První zápas hrajeme už 19. února. Do té doby nás čekají dvě soustředění. Nejprve dvoutýdenní v Dubaji a ještě také ve Španělsku. Mezi tím budeme mít nějaké volno, tak se přijedu podívat tady do Karviné za přítelkyní a synem. Ten ještě nesmí cestovat letadlem, takže budou zatím tady. Ale snad během března se všichni společně už přesuneme na Ukrajinu.

Co byste závěrem popřál klubu MFK OKD Karviná a jeho příznivcům do roku 2015?

Celému klubu přeji jen to nejlepší a konečně už postavený nový stadion. Rekonstrukce začala, takže všechno je na správné cestě. Karviná si také určitě zaslouží 1. ligu, vždyť v minulosti tady byly velké návštěvy. Uvidíme, jak to všechno dopadne. Navíc si myslím, že fotbal je ve městě jeden z mála sportů, na který by lidé mohli zase začít chodit ve větším počtu. Přeci jen jiné sporty jako házená či hokej už tady nejsou na takové úrovni, na jaké byly v minulosti.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo