Generální partner
Světlý režim
11. červen 2015

Weber: S letošní sezonou nepanuje spokojenost

Trenér MFK OKD Karviná hodnotí uplynulou sezonu, která pro něj byla premiérovou. Tu druhou zahájí tým pod jeho vedením v pondělí 22. června.

Skončit v první polovině tabulky je v každé sezoně pro klub podporovaný těžební společností OKD takřka povinností. Všichni v klubu, ale i fanoušci však cítí, že v právě skončené sezoně mělo být umístění mnohem lepší, než ukazuje pohled na konečnou tabulku.

„Sedmé místo je zklamání a jednoznačně neúspěch. Po zimní přípravě jsme všichni byli optimisté, ale bohužel. Nevyšel nám start do jarní části, to rozhodlo. Nenarážím úplně na první jarní kolo v Kolíně, ale spíš na domácí zápasy a citelné ztráty v podobě zraněných hráčů Jardy Zeleného s Lukášem Budínským,“ říká trenér MFK OKD Karviná Jozef Weber. Při troše štěstí mohli Karvinští skončit pátí, jenže to by nesměli v předposledním kole podlehnout v domácím prostředí průměrnému Ústí nad Labem.

Vybavíte si nejlepší a nejhorší výkon v průběhu celé sezony?

Ke špičce nám scházelo nějakých deset bodů a my jsme hned dvanáct ztratili s Pardubicemi a Ústím. Tito soupeři byli určitě hratelní a o to víc mě to straší a mrzí. Za nejlepší považuji obecně regionální derby - tedy utkání s Třincem, Frýdkem-Místkem a Opavou plus oba remízové zápasy proti Sigmě Olomouc.

Právě podzimní utkání v Ústí vám hrubě nevyšlo, jarní v domácím prostředí také ne. Proč?

Na podzim nás právě tento prohraný duel stál lepší umístění. A teď na jaře před třemi týdny? Asi proto, že se sezona už jen dohrávala. Snažili jsme se kluky namotivovat, ale nepovedlo se. Především první poločas mě hodně zklamal.

Jak moc se na týmu projevila zranění klíčových hráčů? Zelený odehrál jediný zápas, Budínský jich nestihl o moc víc.

Zajímavá otázka, u které však můžeme pouze spekulovat. Každopádně si nechceme a nebudeme hledat alibi. I bez nich jsme to měli zvládnout. Ale na jaře jsme vstřelili pouze 14 gólů, což značí, že jsme s nimi na podzim v základní sestavě byli produktivnější. V některých utkáních ve druhé části sezony nám jejich produktivita v podobě finální přihrávky či gólu samotného scházela. A týká se to hlavně domácích utkání, ve kterých jsme sbírali spíše remízy. Jednoduše řečeno, s letošní sezonou nemůžeme být spokojení.

Dařilo se zadním řadám. Příliš jste neinkasovali, s tímto spokojenost?

To je pravda, mužstvo se semklo a udělalo pěknou sérii sedmi zápasů bez prohry, ve kterých obdrželo pouze čtyři góly.

Po prohře ve Zlíně, kde se navíc vyfaulovali hned tři stopeři, jste musel utvořit novou stoperskou dvojici a šanci tak dostali Kubista s Jovanovićem. Tento tah vám však vyšel dokonale, souhlasíte?

Bylo to z řešení z nouze, ale nakonec vyšlo velmi dobře. Hráčům jsme jasně řekli, že kdo bude nejlepší, tak bude hrát. Paradoxně to stálo místo nejzkušenějšího borce, Honzu Trousila. Bohužel pro něj se kluci chytili a nebyl důvod to zadních řad zasahovat, byť Honza byl připravený naskočit.

Do kádru jste zabudoval mladíka Puchla, který toho v základní sestavě odehrál nad očekávání. Jak jej hodnotíte?

Máte naprostou pravdu. Tím, že se nám zranil Zelený, byl Erik první na řadě. Ne ve všech utkáních byly jeho výkony optimální, ale podrželi jsme ho a do budoucna se nám to určitě vrátí! Ke konci sezony už jeho výkonnost měla vzestupnou tendenci.



Měl jste na jeho pozici levého záložníka i jiné alternativy?

Druhou volbou byl po zranění Tomáš Knötig, měli jsme tady i Martina Limanovského. Erik Puchel mě však přesvědčil v zimní přípravě, kterou měl velmi dobrou a patřil k nejlepším.

Ve druhé části sezony vám nefungovala největší podzimní zbraň – standardní situace. Proč?

V některých momentech to bylo způsobeno naší nešikovností, také si na to samozřejmě soupeři dávali větší pozor a za třetí chyběla kvalita v podobě kopajícího Budínského a hlavičkujícího Trousila, který se z těchto pozic vstřelil pět gólů a další tři v přípravě.

V průběhu celé sezony jste obdrželi celkem pět červených karet, což není příliš slavná vizitka. Naopak ve statistice žlutých karet patříte k nejslušnějším týmům celé soutěže. Máme k tomu nějaké vysvětlení?

Až na jeden případ si myslím, že červené karty byly oprávněné. Byla v tom naše nedisciplinovanost. Paradoxně na disciplíně si zakládám a červené kartónky mi opravdu vadily.

Máte v úmyslu udržet stávající podobu kádru? Jak to aktuálně vypadá s příchody a odchody?

Chtěli bychom co nejvíc hráčů udržet. Přestože jsou tady kluci z různých koutů naší vlasti, tak parta je výborná. Mužstvo je pracovité, chtělo trénovat. Už teď je jisté, že s námi nebude pokračovat Honza Trousil. Do svých klubů se vrátili Daníček, Tarczal, Budínský, Růžička, Komenda a Kubista. Mohu slíbit, že uděláme všechno proto, abychom jich co nejvíc přivítali zpátky. Určitě také máte představu, jak tým vhodně posílit.

Neuvažujete například o posílení středu hřiště?

Střed pole je alfa a omega. Ano, tam to nebylo ve druhé části sezony po zranění Budínského optimální. Chyběl nám šikovný tvořivý hráč a právě takového se pokusíme najít. Co se týče dalších pozic, tak mezi gólmany by mělo zůstat vše při starém jen s tím, že se k nám definitivně přidá mladý Pastornický, který měl výbornou sezonu v dorostenecké lize. Obrana šlapala, uvidíme co Růžička, který po slabším rozjezdu patřil k nejstabilnějším hráčům společně s kapitánem Eismannem. Otázkou je také situace u stoperů.

Dáte v letní přípravě prostor mladým a šikovným dorostencům, kterým se mimořádně vydařila právě skončená sezona?

Stoprocentně si to zaslouží a příležitost dostanou. Obrázek jsem si o nich udělal, viděl jsem kolem dvanácti jejich utkání.

Sezona skončila, ale jistě už myslíte na letní přípravu. Kdy začínáte a jak bude dlouhá?

Začínáme v pondělí 22. června a příprava potrvá pouze měsíc, jelikož poslední červencový týden hrajeme první kolo národního poháru a první srpnový víkend už startuje Fotbalová národní liga.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo