Generální partner
Světlý režim
19. srpen 2009

Turnaj přípravek pro Karvinou

Fotbalový turnaj přípravek pod patronací Nadace OKD, který o víkendu proběhl v Dětmarovicích, vyhrály fotbalové naděje z Karviné.

Na hřiště místního klubu SK přijelo pět družstvev, která mezi sebou zápolila o konečné prvenství. Mezinárodní punc dodal turnaji start polských celků z nedalekých Kaczyc a Haźlachu. „Turnaj jsme organizovali pro děti z ročníků 1999 a mladší. Chtěli jsme touto formou poděkovat Nadaci OKD za finanční přispění našemu nově vzniklému družstvu přípravky i klubu. Peníze nám pomohly k regeneraci hřiště,“ podotkl předseda SK Dětmarovide Martin Pasz.

Místní dětmarovické družstvo přípravky má na starost dlouholetý trenér dětí a fotbalové mládeže Karel Lariš. „Děti máme v družstvu šikovné, ti nejlepší odchází do větších klubů, nejčastěji do Karviné, což je jen dobře, neboť mají možnost rozvíjet svůj talent v silnější konkurenci. Na oplátku k nám zase Karviná posílá hráče, kteří už prošli určitým stupněm vývoje v karvinském klubu a nenachází uplatnění v jednotlivých věkových kategoriích. Vzájemná spolupráce musí být prospěšná pro všechny strany, jinak to nejde,“ usmívá se Lariš, jenž se třicet let právě v Karviné podílel na výchově mnohých talentů.

Momentálně v Dětmarovicích pracuje s nově vytvořenou kategorií přípravky, do které se úspěšně zapojují také děti ze sousední Dolní Lutyně. „Kdysi panovala mezi obcemi na Karvinsku velká rivalita, ta v několika ohledech přetrvává, ale naštěstí to neplatí o výchově talentovaných dětí. V tomto směru je třeba poděkovat i trenérovi z Dolní Lutyně Jiřímu Hochovi a vedení tamního klubu, že umožnilo přechod dětí do družstva naší přípravky. Sami by nedali dohromady tolik dětí, takže je jen prospěšné, že u nás uplatnění najdou,“ vysvětloval Lariš.

Začlenění nových dětí do dětmarovického fotbalového družstva přípravky má i společenský charakter. „V Dětmarovicích nově registrujeme docela dost nových obyvatel, kteří se sem přistěhovali. Někteří mají děti právě v tomto věku, takže jejich zapojení mezi ostatní děti prospívá i zapojení jejich rodičů do života v obci,“ objasnil dlouholetý trenér mládeže Karel Lariš.

Ten se jako každý druhý trenér potýká s problémem motorických schopností dětí, které jsou v mnoha směrech nevyvinuté. „Kombinace pohybů není v dnešní době u dětí na příliš dobré úrovni. Potvrdí vám to i učitelé tělocviku na základních nebo dokonce středních školách. Každé třetí dítě moderní doby má pomalu problém udělat kotoul. Naší snahou je pracovat na koordinaci pohybů dětí, aby měly aspoň nějakou průpravu. Možnost spoortovního vyžití je pro děti v tomto citlivém věku strašně důležitá, proto to také v Dětmarovicích děláme,“ podotkl Lariš.

Klub v Dětmarovicích se navíc o svůj mládežnický potěr stará opravdu vzorně. „Můj názor je ten, že z těch menších klubů na Karvinsku se v Dětmaroviích pracuje s dětmi asi nejlépe. Možná je to tím, že i sám předseda klubu je velmi mladý, ale dětem se v Dětmarovicích věnujeme hodně. A na dnešním turnaji měly všechny výpravy zařízeno vše potřebné zadarmo,“ upozornil Lariš.

VÝSLEDKY

Skupina A: Dětmarovice – Haźlach 1:4, Haźlach – MFK OKD Karviná B 0:2, MFK OKD Karviná B – Dětmarovice 2:0.

Pořadí: 1. Karviná B 6 b., 2. Haźlach 3, 3. Dětmarovice 0.

Skupina B: MFK OKD Karviná A – Kaczyce 9:0, Kaczyce – Slavia Orlová 0:5, Slavia Orlová – MFK OKD Karviná 0:0.

Pořadí: 1. Karviná A 4, 2. Orlová 4, 3. Kaczyce 0.

Semifinále: MFK OKD Karviná B – Slavia Orlová 2:2, 4:3 na penalty, MFK OKD Karviná A – Haźlach 0:0, 2:1 na penalty

O 3. místo: Haźlach – Orlová 4:0

Finále: MFK OKD Karviná A – MFK OKD Karviná B 3:1

Nejlepší hráč turnaje: Jan Motloch (MFK OKD Karviná A)

Nejlepší střelec turnaje: Adam Hruška (Slavia Orlová)

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo