Generální partner
Světlý režim
29. červenec 2015

Trenér U19 West: Chceme sbírat body jako loni

Už v sobotu startuje nový ročník také staršímu dorostu. Hlavní trenér Roman West hodnotí přípravu a poodkrývá plány svého týmu pro nadcházející sezónu, která bude náročná, určitě náročnější než ta minulá!

Trenére, jaká byla letošní příprava?

Hlavně o něco delší než ta loňská, trvala pět týdnů. Kromě sedmatřiceti tréninků jsme v ní odehráli devět utkání s výbornými soupeři. Prvních čtrnáct dnů jsme trénovali dvoufázově, nabírali hrubý objem. Součástí toho všeho bylo soustředění v Šilheřovicích a mezinárodní turnaj Zlatý Kahan, na kterém jsme obsadili, stejně jako před rokem, třetí místo. Tady bych vyzvedl náš výkon proti Hradci Králové v prvním poločase prvního utkání. Výborný byl i zápas s Nitrou. Ke konci přípravy, kdy už opadla z našich hráčů únava z náročných tréninků, jsme odehráli dva vynikající zápasy. První ve Wodzislawi proti ukrajinskému týmu Karpaty Lvov (0:1) a druhý doma s polským Ruchem Chorzów (4:1). Obě generálky se vydařily jak herně, tak i výsledkově. Věřím, že náš výkon dokážeme přenést i do mistrovské soutěže.

Co očekáváte od nové sezóny 2015/2016?

Po loňském úspěchu v podobě třetího místa v celostátní dorostenecké lize jsou očekávání od našeho týmu vysoká. Osobně bych byl velmi opatrný, je třeba si uvědomit několik zásadních věcí. Především pak skutečnost, že náš tým opustili hráči ročníku „96“. Kluků v ročníku 1997 nemáme mnoho, proto budeme muset nastupovat už od začátku sezóny v základní sestavě s větší polovinou hráčů mladšího ročníku „98“. To může být problém, protože zejména v mládežnickém fotbale je každý rok hodně vidět. Na druhou stranu pokud to letos „ustojíme“, tito hráči naberou zkušenosti a v lize se vyhrají, máme předpoklad, že příští sezónu budeme hrát s velmi dobrým kádrem a mohli bychom atakovat i příčky nejvyšší.

Jaký je tedy váš cíl pro letošní sezónu?

Soutěž se zúžila o dva týmy, bude ji hrát dvacítka. Další zúžení proběhne i letos, Dva spadnou do druhé ligy a další dva budou hrát baráž. Je tak třeba skončit minimálně do šestnáctého místa. Byl bych rád, kdybychom sbírali body jako loni a hře o sestup se vyhnuly. Jenže s takto mladým kádrem to může být samozřejmě složitější.



Proč? Vždyť ročníky 1997 a 1998 jsou v Karviné nejsilnější. Skončili druzí a třetí v žákovské lize.

Pohled na tyto ročníky je bohužel zkreslený a neobjektivní. Tito hráči neprošli v žákovské lize tím nejlepším. Soutěž byla v té době nastavena tak, že v ní nehráli ti nejlepší. Místo zápasů proti Slovácku, Brnu nebo Jihlavě nastupovali kluci proti Bílovci, Jeseníku či Valašskému Meziříčí. Pak přešli do mladšího dorostu a byl vidět velký výsledkový skok, když v soutěži přibyly právě tyto týmy. To někteří nedokážou pochopit dodnes, jak velký je rozdíl mezi žákovskou ligou, mladším dorostem a celostátní ligou. Jsou to obrovské skoky.

Ještě na jaře však hráli TOP skupinu. Bylo to ku prospěchu?

Ano, to byl další stupeň v jejich vývoji. Právě ta TOP skupina se už výkonnostně blíží celostátní lize. Jenže dvanáct porážek z osmnácti utkání hovoří za vše. Proto můj pohled z hlediska historie těchto ročníků nemůže být optimistický. Navíc nyní budou tito hráči konfrontování s tím nejlepším v republice - Sparta Praha, Viktoria Plzeň - to je úplně jiný level. Ale pokud se na to budeme dívat optikou dvou let a získáme letos zkušenosti, tak příští rok může být velmi zajímavý.

Jak vypadá aktuální podoba týmu před utkáním v Českých Budějovicích?

V úvodních kolech nám budou někteří hráči, kteří jsou pro náš tým velmi důležití, a které budeme nahrazovat jen velmi těžko, chybět! Mohu jmenovat třeba Martina Berešíka, který si zlomil klíční kost či Lukáše Dostála. Čím dříve se k nám připojí, tím dříve kvalita kádru poroste. I bez nich ale musíme jít do války a chtít v každém utkání hrát na vítězství!

Kdo bude kapitánem nového týmu?

Brankář Jirka Ciupa. Je jediný, kdo umí při hře mluvit. Navíc je to pracovitý a poctivý kluk. Jeho zástupci pak budou Vojtěch Smrž a Branislav Ďuriš.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo