Generální partner
Světlý režim
17. únor 2016

Roman West: Přes zimu jsme kvalitně posílili

Starší dorost U19 čeká už v sobotu vstup do jarní části nejvyšší dorostenecké soutěže. Jaká byla příprava? To se dozvíte přímo od trenéra…
Začátek přípravy se vám výsledkově nepovedl, ovšem závěr byl výborný. Jak to?
První tři utkání zimní přípravy jsme točili velký počet hráčů. Ve Frýdku (remíza 1:1), Třinci (porážka 2:0) a doma proti Ružomberoku (porážka 1:3) hrálo minimálně po poločase 34 různých fotbalistů. Byl to záměr, měli jsme tady spoustu kluků na zkoušku. Vybírali jsme ty nejlepší na doplnění slabých míst základní sestavy, popřípadě na doplnění širšího kádru pro vytvoření větší konkurence v týmu.

Jak náročné byly tréninkové jednotky? 
Dost, hlavně první tři týdny. Vlastně denně od úvodní takticko-týmové teorie po závěrečnou regeneraci trvaly tréninkové jednotky až tři hodiny a to včetně pozápasových či předzápasových tréninků. Důraz byl kladen na objem práce ze všech hledisek kondice, hry, týmu a taktiky, ze kterého jsme později mohli ubrat a přejít na intenzitu! Čili dostat z hráčů co nejlepší superkompenzaci směřovanou k mistrovské části soutěže. Samotné přípravné utkání nebylo vrcholem přípravy, jen jeho součástí. Hráči hráli pod tlakem únavy.

Od soustředění jste už všechny zápasy vyhráli, včetně ty proti zvučným soupeřům.
Na soustředění jsme jeli po už zmíněném třítýdenním kondičně-herním bloku s cílem ubrat na objemu a ve větší míře se věnovat týmové taktice, teambuildingu, regeneraci a vrcholem měla být i tři přípravná utkání. Dvaadvacet hráčů, kteří v kádru zůstali, odehráli nejprve utkání mezi sebou. Tam si nastavili zrcadlo rozložení sil výkonnosti. Sestava, která se ukázala být jako základní, vyhrála vysoko 8:2. Poté jsme pokračovali dvojzápasem proti devatenáctkám Mostu (porážka 2:3) a Dynamu Drážďany (vítězství 6:0). Především proti německému soupeři jsme podali velmi dobrý výkon a naprosto zaslouženě vysoko vyhráli. V dalších utkáních jsme pak porazili 3:2 Púchov, vyhráli 5:3 v Žilině a nakonec i 2:0 na půdě Ruchu Chorzów.

Po takových výsledcích můžete jít do jarní části se sebevědomím, ne?
Až mě to děsí, protože vše funguje až moc dobře. V každém z posledních utkání, kde už jsme hráli na kvalitu, jsme podali výborný výkon především po herní stránce. Vždy jsme si vytvořili daleko více gólových šancí než naši soupeři. Ty jsme až na výjimky k ničemu moc nepustili. Tým má svou tvář. Trochu jsem čekal, že mužstvo dostane „facku“ v Chorzowě. „Bohužel“, až na začátek, jsme hráli opět dobře.

Družstvo hraje opravdu dobře. Jaké jsou důvody takového zlepšení?
Nejdůležitější je to, že jsme velmi dobře posílili. V podzimní části sezóny nás trápila stoperská dvojice a hrotový útočník. I to byl důvod, že nemáme o deset bodů více. Posílil nás stoper Dan Bialek. Dopředu přišli Jimmy Peremene, Martin Macej a Ostap Sas. Všichni mají kvalitu, všichni se během přípravy výrazně prosadili střelecky. Tým je také díky nim starší, hraje v něm nyní více hráčů ročníku 1997. Nově tvořený tým velmi rychle pochopil náš styl hry a dokázal ho vzít za svůj, což je taky důležité. Dle výsledků testů před přípravou a srovnání po ní, jsme na tom rovněž dobře kondičně. Je tam velký posun ve všech směrech.

Není problém v komunikaci s hráči? Přece jenom máte nyní v týmu osm různých národností.
Je to rozhodně složitější. Ale velmi si cením toho, že naši tři Poláci umí skvěle česky. U Slováka to také není problém. Dva Ukrajinci umí anglicky, stejně jako Bělorus, Nigerijec, Albánec nebo Liberijec. V jednu chvíli tu byli i tři Američané a další hráči z rusky mluvících zemí. Bez angličtiny se to dnes už neobejdete. Ti kluci by se měli učit česky, ale zatím jim to moc nejde. Jenže bez komunikace nezvládnou zásadní taktické prvky, bez kterých nejde hrát, protože pak boří týmovou taktiku, celý styl hry. Zatím to řeším v angličtině na speciálně týmově-taktické poradě pro zahraniční hráče. Je to v podstatě i dobrá věc pro trenéra, jsem nucen se v angličtině zlepšovat, abych jim dokázal vysvětlit vše potřebné na hřiště nebo do běžného života.

Cíl pro jarní část je asi jednoznačný - zachránit první ligu. Je to tak? 
Chci věřit tomu, že dobrou formu z přípravy přeneseme i do mistrovské soutěže. Prostě, že na to máme. Pokud porazíme v prvním kole v derby ostravský Baník, který je na 6. místě, budeme jen tři body za nimi. Nic jiného mě v tuto chvíli nezajímá.

Kdo povede váš tým do boje jako kapitán?
Na podzim jsme to dost točili, pásku nosilo hned několik hráčů. Chtěl jsem o tom nechat rozhodnout kluky, ale Ondra Lingr mě předběhl, když si po návratu z „A“ týmu na utkání v Žilině a Chorzówě pásku sám přivlastnil (smích). Vstřelil ve dvou těžkých venkovních zápasech čtyři góly, dovedl tým ke dvěma cenným výhrám. Funguje to herně i týmově, není důvod to měnit. Po návratu všem jasně ukázal, že je nejlepší!
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo