Generální partner
Světlý režim
29. červenec 2016

Je to tady! Pro Karvinou startuje vysněná liga

Duelem v dalekém Jablonci vstoupí do nejvyšší soutěže, která nese od čtvrtku jméno ePojisteni.cz liga, hráči MFK Karviná. Tým se vydal do Jablonce den předem, sobotní utkání začíná v 17 hodin.
Když se Karviná naposledy objevila v nejvyšší soutěži, tak například současný hráč týmu Erik Puchel měl jen čtrnáct dnů po svých třetích narozeninách – ano, klub FC Karviná (předchůdce MFK Karviná) dopsal svou prvoligovou kapitolu 30.5.1999 domácím utkání s Viktorií Žižkov, které skončilo 1:1. Přesně po sedmnácti letech a dvou měsících se však na tuzemskou nejvyšší scénu vrací MFK Karviná a v cestě stojí první soupeř – FK Jablonec.

Tento severočeský klub je srdeční záležitostí trenéra Jozefa Webera, který na Střelnici strávil 13 let. „Krásných třináct let! A osud mi to nemohl naplánovat lépe, hned v prvním kole hrát v Jablonci je hezké. Říkal jsem i hráčům, že los nám přál v tom smyslu, že zahajujeme naši misi na hezkém stadionu proti týmu, kterému se ještě v loňské sezóně přezdívalo Galácticos,“ nechal se slyšet kouč Weber.

Teď je tomu jinak. Jablonec se po loňském sedmém místě, zapříčiněném především hrubě nevydařeným podzimem, vrací k nálepce regionálního klubu. Podle dostupných zpráv vedení klubu snížilo rozpočet až o 30%. Navíc si klub do sezóny nedává ani dlouhodobé cíle. „Přebudováváme tým, chceme mu vštípit nějaký systém a rádi bychom na stadion přilákali fanoušky. To je naše vize,“ pronesl trenér Zdeňko Frťala. 

Největší jabloneckou posilou je bezesporu reprezentant Petr Jiráček, který na sever Čech zamířil na hostování z pražské Sparty. Naopak domácí oslabili o slovenského reprezentanta Jána Greguše, který přestoupil do FC Kodaň, a o další čtyři cizince – Romeru, Rossiho, Mingazova a Karavajeva. 

Svěřenci kouče Frťaly měli v plánu devět přípravných utkání, nakonec odehráli o jedno méně. Za zmínku jistě stojí duel s anglickým Evertonem FC, který soupeř z Premier League vyhrál pouze 1:0. „Především z tohoto zápasu budeme vycházet při přípravě na soupeře. Proto jsme ani nikoho z klubu neposílali na jejich generálku proti Písku,“ reagoval Weber na skutečnost, že karvinskou generálku v Třinci viděl na vlastní oči trenér brankářů FK Jablonec Michal Špit. „Z toho lze jasně usuzovat, že nás nepodcení a k zápasu přistoupí zodpovědně,“ má jasno Jozef Weber.

Jestliže si severočeský klub ambice a cíle nedává, u Karviné je to jasné. „Největší motivací nás všech je udržet v Karviné ligu i pro příští sezónu. Uděláme pro to všechno. Máme krásný nový stadion a cítíme tady po městě i okolí hlad po kvalitním fotbale,“ prohlásil první muž karvinské lavičky a zároveň fotbalové jedničky celého hornického regionu. Na otázku, koho považuje za hlavní soupeře v boji o záchranu, se jen pousmál. „Já to otočím. Určitě za naše soupeře v boji o záchranu nepovažuji Spartu, Slavii, Plzeň, Mladou Boleslav nebo Liberec,“ řekl v dobrém rozmaru.

Poslední ligový zápas mezi oběma týmy se datuje k 21. únoru 1999, kdy se na Střelnici týmy rozešly smírně 1:1. Kdyby se podobný výsledek zrodil i v nadcházejícím zápase, který bude řídit jako hlavní rozhodčí pan Pavel Orel s asistenty Wilczkem a Pospíšilem, jistě by se nikdo z Karviné nezlobil…
Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905