Generální partner
Světlý režim
13. listopad 2009

Karviná přivítá v sobotu Slavii

Karviná - Karvinští fotbalisté hostí zítra v rámci osmifinále Českého poháru - Ondrášovka Cupu - pražskou Slavii.

Nestává se často, aby aktuální český mistr nejpopulárnějšího kolektivního sportu planety, čili fotbalu, zavítal do Karviné. Zítra se to ale stane.

Karviná a nejbližší okolí zažije velký fotbalový svátek, ještě větší než nedávno s Brnem. Vždyť na Městský stadion v Karviné-Ráji dorazí mistr ligy a český zástupce v evropských pohárech Slavia Praha.

Naposledy zažila Karviná pohárový duel se Slavií v památné sezoně 1995/96, kdy se slávistický národ radoval z titulu po téměř čtyřiceti letech a naopak Karviná slavila historický postup do nejvyšší soutěže.

Tehdejší a dnes již dávno zapomenutý FC Karviná přivítal na sněhu a na náhradním hřišti dřívějšího Baníku ČSA v zimě roku 1996 (rovněž v rámci osmifinále) tým v čele s Poborským, Šmicrem, Bejblem, Suchopárkem a dalšími hrdiny stříbrného EURA v Anglii.

Dnes to bude jiné. Už proto, že pražskou Slavii přivítá druholigový MFK OKD Karviná, který nemá přehnané ambice tlačit se do I. ligy jako tehdejší „efcéčko“. Společným atributem však bude touha po vítězství.

„Chceme vyhrát, ale když to bude remíza, nebudeme se zlobit. Každopádně chceme uhrát takový výsledek, který nám zaručí možnost poprat se o postup i v odvetě za deset dní,“ říká před sobotním odpoledním výkopem karvinský bek Tomáš Jursa.

Ten se minulou neděli prezentoval v duelu s Třincem výstavní bombou do šibenice z dobrých 25 metrů. Jeho gól by mohl směle kandidovat na branku letošního druholigového podzimu.

Schoval si karvinský odchovanec nějakou trefu i do sítě mistra? „Jó, tak to bych moc rád. Ale vůbec mi nebude vadit, když se trefí někdo jiný. Proti Třinci se mi to povedlo, ovšem je úplně jedno, kdo z nás dá gól. Hlavně, aby to pomohlo mančaftu,“ razí týmové heslo Jursa.

V tomto směru mají v karvinské šatně evidentně jasno, neboť v podobném duchu hovořil po utkání s Třincem i forvard Vladimír Mišinský a v minulé sezoně často i nejlepší střelec klubu Martin Opic.

Karvinští jdou do souboje s Pražany s cílem je potrápit. „Nebudu tipovat, jak utkání dopadne, ale chceme to Slavii co nejvíce znepříjemnit,“ podotkl karvinský kouč Leoš Kalvoda, který dobře ví, že přehnaný optimismus je spíše škodlivý.

A ten se při momentální formě Slavie přímo nabízí. „Kdepak, my zůstáváme na zemi. Máme k soupeři respekt, vždyť je to mistr ligy,“ kategoricky odmítá jakékoliv náznaky euforie trenér Kalvoda.

Sám je ale zvědav, jaké rošády v sestavě vymyslí jeho protějšek Karel Jarolím. „Trenér Jarolím má vždy něco zajímavého v rukávu. Uvidíme, s čím se na nás vytasí. Trápí mě, že nám stále budou chybět Buryán, Slončík i Čeman, ale v posledních zápasech jsme je nějak dokázali nahradit, snad to vyjde i teď,“ doufá Kalvoda, jenž se chystá do brány nasadit Kučeru a do obrany opět Suchého.

Vypozorovali Karvinští ze hry soupeřů Slavie něco, čím by se dal mistr překvapit? „Nic zásadního. Olomouc v lize na Slavii uspěla, ale měla štěstí. Plzeň v Praze remizovala a taky měla štěstí. Když mu půjdeme naproti jako v utkání s Brnem, můžeme ho mít znovu,“ říká kouč MFK OKD.

Důležitou roli zřejmě sehraje terén na karvinském Městském stadionu. „Není nic moc. Je měkký a boří se. To ale může být naše výhoda. Oni jsou spíš technici, vyznávající kombinační fotbal. My proto musíme jezdit po zadku a jít do soubojů tvrdě. To by Slavii nemuselo vyhovovat,“ míní Tomáš Jursa.

„Důležité bude neinkasovat, protože s přibývajícím časem bude hřiště spíše oraništěm. Pak to bude boj a otázka vůle,“ domnívá se Kalvoda.

Domácí chtějí odevzdat více jak 100% výkon. „Snažit se musí Slavia. Pro ni to taky může být poslední šance, jak se probojovat do evropských pohárů, když to s ní v lize nevypadá nijak valně,“ myslí si Jursa.

„Favoritem učitě nejsme. Stejně pro nás bude důležitější úterní druholigový zápas v Hradci Králové, kde chceme uspět rovněž,“ podotýká trenér Karviné. A kdyby mu někdo nabídl výhru 2:0 nad Slavií za cenu toho, že se v Hradci prohraje. Bral by to? „Jé, to vůbec nevím. Teď nad Hradcem vůbec nepřemýšlíme. Jdeme zápas od zápasu a uvidíme,“ nechtěl být Kalvoda konkrétní.

Pro fanoušky z Karviné a širokého okolí je sobotní duel jejich týmu se Slavií ideální možností, jak se rozloučit s úspěšným rokem 2009. Hraje se naposledy, Karviná má formu, mistrovská Slavia nikoliv a zápas se hraje v ideálním termínu - v sobotu od 14 hodin. Pokud vydrží slušné počasí jako dnes, co víc si přát.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905
×
Dnes v 15:00
MFK Karviná
Bohemians Praha 1905