Generální partner
Světlý režim
31. březen 2010

Něco málo z historie I.

Každý týden Vás budeme seznamovat z historií karvinského fotbalu. Dnešní článek se zaměří na dobu nedávno minulou. Posuďte sami, jak se za tři roky posunul fotbal v Karviné kupředu.

Karvinský fotbal na vzestupu

Není to tak dávno, co nesl karvinský fotbal zásluhou FC Karviná přívlastek prvoligový. Úpadek tohoto klubu, jenž postupem let zmizel z české fotbalové mapy úplně, naznačoval, že s nejpopulárnějším kolektivním sportem planety je na delší dobu v Karviné amen. Ale není to tak úplně pravda. Na scéně je nyní třetiligový fotbalový klub MFK Karviná. A nevede si vůbec špatně.

Jako nováček Moravskoslezské fotbalové ligy se může pochlubit čtvrtým místem po podzimní části, tým se navíc prezentuje atraktivním ofenzivním fotbalem, na který soupeři nacházejí recept jen stěží. Jen málokdo na podzim Karvinou herně přehrál. V soutěži jsou jen dva lépe střílející týmy. Vedoucí Slovácko B a druhý Fulnek.

Za obrodou karvinské kopané stojí především tři muži: předseda nynějšího MFK a bývalého Jäklu Jan Wolf, hrající kouč mužstva Petr Mašlej a bývalý vedoucí mužstva a organizační pracovník Petr Hort. Pod Wolfovým vedením se někdejší Jäkl Karviná dostal z krajských soutěží až do divize, Mašlej zase vtiskl mužstvu sympatickou herní tvář a společně s Wolfem a Hortem pokračují v koncepčním budování kádru.

V létě pak tým postoupil dokonce i z divize. Samotný Wolf si zásluhy za vzestup fotbalu v Karviné odmítá přisvojit. „Nesmíme zapomínat ani na ostatní, počínaje dobrovolnými trenéry mládežnických družstev přes lidi, kteří se starají o chod oddílu, údržbu stadionu a tréninkových ploch, a konče samotnými hráči a realizačním týmem,“ upozorňuje karvinský předseda. „Spoustu práce, která na první pohled není možná až tak vidět, odvede právě Petr Hort,“ přihazuje třetího karvinského nadšence do party předseda MFK.

Petr Mašlej, bývalý hráč ostravského Baníku či FC Karviná, má zase nejen ligové, ale i zahraniční zkušenosti z německého angažmá, které se nyní snaží uplatnit. Mimo jiné úspěšně zabudovává do týmu talentované dorostence a další mladé hráče. „Moje představa při budování kádru byla jasná. Kolem zkušených hráčů postavit naše odchovance. Pro kluky z dorostu je obrovskou motivací šance uplatnit se v A –týmu. Ostatně finanční možnosti klubu nám ani nic jiného nedovolují. Prioritní je přitom skladba mužstva z hráčů regionu. Jestli ne přímo z Karviné, tak z okolních měst,“ nastiňuje Mašlej.

To se mu daří. Stačí připomenout podzimní sestavu jeho celku, ve které vedle zkušených Bielana, Holého, Opice či Sourady, což jsou všechno hráči z karvinského okresu, běhají Urban, Juroszek, Anastazovský, Giňa, Vávra a další mladíci, kteří také pocházejí z nejbližšího okolí.

„Naší snahou je etablovat se ve třetí lize a výhledově i v lize druhé. K tomu ale potřebujeme najít alespoň dva silné sponzory, kteří by navýšili náš rozpočet o nějakých šest, sedm milionů. Myslím, že jsme se všichni poučili z odstaršujícího příkladu FC Karviná a rozhodně se nehodláme cpát o výkonnostní stupeň výše za každou cenu,“ upozorňuje předseda Jan Wolf.

Pracovat lze i ve skromných podmínkách

Jak lze úspěšně pracovat i ve skromných podmínkách, předvádí karvinští fotbaloví funkcionáři. Ačkoliv pracují na amatérské bázi, dokázali dostat karvinskou kopanou do třetí ligy, která už přece jen má určitou kvalitu.

„Je to úspěch, za kterým stojí spousta dřiny. Práce je dost vyčerpávající, protože fotbalovou činnost děláme skutečně až po zaměstnání. V současných podmínkách je to ale zřejmě strop, maximum našich možností,“ domnívá se Petr Mašlej, současný trenér karvinského týmu, který neopomněl poděkovat za dosavadní přízeň i karvinským fanouškům. „Dík patří všem divákům, ale hlavně našim věrným fandům, kteří nás neváhali přijet podpořit třeba do Jihlavy,“ poděkoval Mašlej. Hrající kouč Karviné se ukázal i coby velice platný hráč. Místo Dittricha, kterého ukořistil Fulnek pro Jakubčovice, nastupoval na podzim ve středové formaci, v případě nouze vypomáhal i na postu stopera. „Bohužel to už je úděl menších klubů, že když se ozvou movitější zájemci, hráči nám odchází,“ pokrčil rameny Petr Mašlej. S podzimní bilancí karvinského týmu vyjádřil plnou spokojenost.

I mládežnické celky si na podzim odvedly své. „Máme čtyři stabilní dorostenecká družstva, což představuje asi osmdesát hráčů, kteří vidí uplatnění v prvním mužstvu. Důležité pro nás bude spíše to, zdali se nám podaří je v klubu udržet. Někteří jsou totiž v hledáčku silných ligových klubů jako třeba Olomouc, Ostrava nebo Vítkovice,“ poznamenal k problematice mládeže předseda MFK Jan Wolf.

Právě trio Wolf, Mašlej a Hort vytáhlo Karvinou z krajských soutěží na úroveň třetí ligy. „Ještě spousta věcí se nám nepovedla, jako třeba světelná tabule, ale pracujeme na tom. Pro nás je hlavní fakt, že hospodaříme s vyrovnaným rozpočtem a hlavně nemáme dluhy ani žádné jiné pohledávky. Struktura klubu je totiž stále postavena na amatérské úrovni, takže z tohoto pohledu je nesporně úspěchem, že naše práce dovedla Karvinou do třetí ligy, kde nehrajeme žádnou podřadnou roli,“ přidal se k Mašlejovu hodnocení i karvinský předseda.

A jak sám vidí budoucnost karvinského fotbalu? „Jsou tady vlastně dvě cesty. Ta jedna představuje současnou podobu amatérismu, pro který je důležité pracovat s místními odchovanci, které postupně zabudováváme do prvního mužstva. Druhá cesta je zajímavější pro fanoušky a představuje druhou ligu. Je ale taky ekonomicky náročnější, neboť počítá se získáním silných partnerů a značně navýšeným rozpočtem. Pokud bych měl ale volit mezi pěti lety stabilizace ve třetí lize a jedním skokem po hlavě do druhé ligy bez patřičného finančního zajištění, pak raději zvolím první variantu. Strašák FC Karviná stále visí ve vzduchu,“ upozorňuje Jan Wolf.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo