Generální partner
Světlý režim
30. duben 2010

Jan Buryán: Zápas s Glasgow Rangers jsem si užíval

Kapitán MFK OKD Karviná Honza Buryán strávil většinu své kariéry ve Viktorce Žižkov. A právě s tímto mužstvem se v neděli utkáme. Jak Honza Buryán vzpomíná na své působení v červenobílém dresu? A co nás v neděli čeká? I na tyto otázky naleznete odpovědi.

Na Žižkově jste prožil nejpodstatnější část své fotbalové kariéry. Právě v té době se psala jedna z nejslavnějších kapitol Viktorky. Jak vzpomínáte na ty časy?

S Viktorkou jsem zažil snad všechno. Boj o záchranu, o titul, i sestup. Nejraději vzpomínám na sezóny 2001, 2002, 2003, kdy jsme hráli poháry a skončili dvakrát třetí v lize. A kdybychom udrželi na Strahově v souboji se Slavií remízu, mohli jsme se radovat z titulu. Bohužel jsme pět minut před koncem utkání inkasovali.

V Poháru UEFA vyřadila Viktoria Žižkov Glasgow Rangers po výsledcích 2:0 doma, a 1:3 v Glasgowě. Jak jste prožíval atmosféru, která panovala na glasgowském stadionu?

Na takové zápasy se nezapomíná. Po základní hrací době jsme prohrávali dva nula. V nastavení jsme inkasovali potřetí. Hned vzápětí jsem přiklepnul míč Marcelu Ličkovi, ten vystřelil a střela zapadla do brány. V ten okamžik zmlklo všech 53 000 diváků a byla slyšet skupinka třiceti fanoušků Viktorky. Což bylo moc příjemné. Posledních pět minut jsem strávil v kabině, protože si mě rozhodčí spletl se Sabouem a vyloučil mě. Zajímavé bylo, že ještě deset minut před zápasem byl stadion liduprázdný. Ale když jsme nastupovali na trávník, tak bylo plno a celý stadion začal zpívat chorál. To bylo něco neskutečného. Nádherně jsme si to užívali.

O svém postupu jste rozhodli až v nastaveném čase brankou Ličky. Vaším úkolem v tomto zápase bylo uhlídat hvězdy typu Ronalda de Boora. Jak náročné bylo odehrát 120 minut proti věhlasnému soupeři?

Bylo to hodně náročné. Přestože jsme byli koncentrovaní celý zápas, tak jsme obdrželi tři branky. Klidně jsme mohli prohrát o pět či šest gólů. Dvakrát jsme vykopávali míč z prázdné brány a mnoho šancí zlikvidoval gólman Pavel Kučera. Byl to jeho životní zápas. Lépe jsem ho nikdy neviděl chytat.

Přes Glasgow jste přešli. Stopku vám však vystavil Betis Sevilla…

Bylo to podobné utkání jako s Glasgow. I Betis přijel na Strahov nekoncentrovaný. Na rozdíl od Rangers dokázal vstřelit v prvním poločase gól a pak si to vzadu pohlídal. Nedokázali jsme na ně najít recept. V odvetě jsme chtěli brzo vstřelit branku, jenomže se nám to nepovedlo. Těsně před koncem poločasu se trefili domácí a bylo po zápase. A na cestu domů nám přibalili tři kousky.

Zlaté časy Viktorie Žižkov skončily. Místo Glasgow Rangers či Betisu Sevilla zavítá do Prahy MFK OKD Karviná. S jakým cílem pocestujete do Prahy?

Nedostat gól a pokusit se vyhrát. Trenér Petržela má rád důrazný a běhavý fotbal, a my se musíme Viktorce v tomto stylu hry vyrovnat. Měla by na ně platit hra v bloku a brejky.

Žižkov má ve svém středu velice nebezpečné hráče. Na koho si musíme dát nejvíce pozor?

V prvé řadě si musíme dávat pozor na Kaloda a Martana. Oba jsou to kvalitní a nebezpeční hráči. Také se musíme vyvarovat chyb. Je až k neuvěření, že my nedokážeme proměnit šance a přijde jedna naše chyba a my z ní dostaneme gól.

Pod vedením trenéra Balcárka jste přešli na nový herní systém...

Máme velice silné kraje, kde máme rychlé hráče. Proto praktikujeme tento styl hry. Jak s Vlašimí, tak i v Ústí jsme se přesvědčili, že nám tento systém vyhovuje.

Jak moc vás mrzí, že v neděli nezasáhnete do hry?

V tuto chvíli ještě nevím, zda nastoupím. Vím, že existuje dohoda mezi oběma kluby, že nesmím hrát proti Viktorce. Pokud se během posledních dní nic nezměnilo, tak si nezahraji. Což mě samozřejmě moc mrzí.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo