Generální partner
Světlý režim
28. červenec 2010

Fotbalisté MFK OKD se školili

Českomoravský fotbalový svaz vyrukoval s novinkou. Od této sezóny musí všechny prvoligové a druholigové kluby projít odborným školením pravidel fotbalu.

Dnes odpoledne se na Městském stadionu konalo školení hráčů z pravidel fotbalu. Hráči se seznámili s novinkami v posuzování herních situací a my Vám prostřednictvím tohoto článku osvětlíme některé změny, se kterými se setkáte při mistrovských utkáních.

Většina má v živé paměti duel Liberce s Plzní, kdy hosté využili zranění obránce, obrali ho o míč a vstřelili vítěznou branku. Podle nového výkladu se hra přeruší pouze v případě vážného zranění hráče. Vážné zranění je přesně specifikováno: jedná se o zlomeninu, poranění hlavy nebo břicha. Na ostatní indispozice nebude brán ohled a hra bude plynule pokračovat.

Další změnou je zahrávání pokutového kopu. Je povoleno používat při rozběhu klamavých pohybů, pouze v závěrečné fázi (nápřah a kop) musí být pohyb plynulý – nelze ho přerušit například náznakem střely.

Kluby by si měly dávat pozor na nové pravidlo, které praví, že hráč za pomezní čárou se bere jako hráč ve hře. Tato situace může nastat třeba při rohovém kopu, kdy bránící obránce zůstane ležet kvůli zranění za vlastní brankou, aniž by byla přerušena hra. Ačkoli je tento hráč mimo hrací plochu, podle nového výkladu se bere, jako by stál na brankové čáře. Tím pádem se útočící mužstvo nemůže dopustit prohřešku v podobě postavení mimo hru. V případě, že se hra přenese na druhou stranu hřiště, ruší se „postavení“ zraněného hráče a pohlíží se na něho, jako by nebyl na hrací ploše.

Zpřísňuje se i udělování žlutých karet. Pokud rozhodčí odpíská držení za dres, mělo by automaticky následovat žluté napomenutí. Muži s píšťalkou budou častěji trestat i nonverbální komunikaci. Někteří jedinci si tak musí dát pozor na různé posunky vůči arbitrům.

Úpravou prošlo i nařízení týkající se ošetřování hráčů. V závěrečných minutách hry nelze hráče ošetřit za pomezní čárou, jelikož by došlo k oslabení týmu. Ošetření se provede přímo na hrací ploše a poté se pokračuje ve hře.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo