Generální partner
Světlý režim
6. červenec 2008

Kalvoda: Chci, aby se na hřišti pořád něco dělo

Týden je trenérem druholigového nováčka z Karviné, takže hráče poznává za pochodu.

Kdy vás vedení MFK Karviná kontaktovalo a jak dlouho jste se nad nabídkou rozhodoval?
Je to zpětně asi čtrnáct dní a nerozhodoval jsem se moc dlouho. Vždyť jde o druhou ligu. Byla to zkrátka velice slušná nabídka a protože jsem byl bez práce, tak jsem ji vzal. Jednu z důležitých rolí hrála skutečnost, že jsem z funkcionářů i hráčů samotných cítil velké nadšení a zapálení pro věc. Jako nováček druhé ligy je to pochopitelné a proto bych chtěl být součástí týmu i já.

Na jak dlouho jste podepsal smlouvu?
To v tuto chvíli ještě řešíme. Délku kontraktu dolaďujeme s vedením, které mi ale řeklo, že má zájem na dlouhodobější spolupráci, což je pro mě výborné. Na práci v Karviné se těším.

Říkal jste, že cítíte nadšení a elán karvinských činovníků. To je určitě dobré znamení...
Přesně tak. Něco podobného jsem zažil před čtyřmi lety v Holici, nyní HFK Olomouc, kdy jsme postoupili z MSFL do druhé ligy a hned skončili šestí. Nezlobil bych se, kdyby tomu v Karviné bylo zrovna tak.

Už jste se stačil poznat s týmem?
Poznávám hráče za pochodu. Problém mi dělají jména, protože kluky ještě moc neznám. Ale rychle si zvyknu. Hráče nejlépe poznáte v zápasech, které nás teď čekají. Hodně dám i na Marka Poštulku a Péťu Mašleje, oni znají hráče daleko lépe i co se týče morálně volních vlastností. Ty hrají ve druhé lize důležitou roli. Zatímco v nižších soutěžích je to hodně o bojovnosti, druhá liga je už přeci jen profesionální soutěž.

Na to tedy budete klást důraz?
Ano, je to jedna z těch důležitějších věcí. Musíme mít v kádru psychicky odolné hráče. Během sezony se vám mohou nakupit žluté karty, přijdou zranění na těžkých terénech, to vše hraje roli. Teď máme zhruba měsíc na to, abychom dali kádr dohromady.

Kolik hráčů byste v něm chtěl mít?
Ve druhé lize už je potřeba mít kolem dvaceti hráčů plus dva nebo tři gólmany. To je odpovídající počet. Vzhledem k tomu, že v Karviné se nyní tvoří B tým, tak zatm ani není kam sáhnout. Potřebujeme hotové hráče.

Co bude v tuto chvíli nejdůležitější?
Asi to bude znít jako fráze, ale důležité je vytvořit celistvý tým, jednu partu. Vidím tady několik zukšenějších hráčů, kteří už druhou nebo dokonce i první ligu zažili, takže ti by měli tvořit kostru mužstva, kolem které se nabalí ostatní hráči, třeba draví mladíci. Něco podobného jsme praktikovali i v HFK Olomouc, tam také byli starší a zkušenější hráči jako Mucha nebo Kotůlek, kteří si ostatní kluky na hřišti usměrňovali.

Jaké představy máte ohledně herního projevu mužstva? Preferujete spíše ofenzívní styl?
Z tréninků můžete něco málo vypozorovat, ale to hlavní přichází až v zápasech. V Karviné je určitě pár hráčů, kteří umí směrem dopředu parádně a i já bych chtěl s týmem předvádět útočný fotbal. Ale asi každý trenér vám řekne, že takový styl se dá provozovat jen ze zajištěné obrany a u nás to bude podobné. Každopádně budeme chtít produkovat atraktivný živý fotbal, který se bude líbit divákům. Chci, aby padaly branky, samozřejmě ne do naší sítě, chci, aby se na hřišti pořád něco dělo. Jsem zastáncem presinku.

S jakými plány do Karviné přicházíte? Máte vy osobně nějaký konkrétní cíl pro nadcházející sezonu?
Druhá liga je už opravdu profesionální soutěží, do které přichází i prvoligoví hráči, třeba na rozehrání po zranění a podobně. Tudíž my jako nováček nemůžeme mít nějaké přehnané ambice. Navíc co jsem slyšel z ostatních druholigových klubů, asi šest jich myslí na postup. Sám pozoruji, že druhá liga je rok od roku těžší a je nesmírně obtížné se v ní prosadit. Poslední může klidně zdolat prvního, nečeká nás vůbec nic jednoduchého. Záchranářským bojům bychom se ale chtěli vyhnout velkým obloukem.

(Martin Ruščin, Karvinský deník, 6. 7. 2008)

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo