Generální partner
Světlý režim
23. duben 2009

Michael Klos: Tým trenérů přípravek dělá svou práci kvalitně

Po šéftrenérovi dorostu a šéftrenérovi mládeže jsme tentokráte dali slovo Michaelu Klosovi, který má na starosti přípravky. Dočtete se zde, co všechno jeho práce obnáší, a dozvíte se informace o náboru nových žáčků.

Jste šéftrenérem přípravek. Co taková práce obnáší?
Koordinuji trenéry při jejich činnosti v klubu. Snažím se o komplexní výchovu fotbalistů. Chci, aby kluci nastupovali s vědomím fair play, příslušnosti ke klubu MFK OKD Karviná a s pocitem, že sport je v první řadě krásný koníček, ne jen nějaká povinnost. Prosazuji moderní fotbal. Kladu důraz na individualitu a osobní techniku. Nechci, abychom hráli zmenšený dospělý fotbal.

Bude se konat nábor malých žáčků. Mohl byste nám k tomu něco říct?
Nábor malých chlapců (ročníky 99 - 05) bude probíhat ve dvou fázích. Jednak se zájemci mohou na naše kluky podívat na exhibici při dnech města. Tato přehlídka proběhne přímo v centru. Kromě toho budeme pořádat speciální nábor, který naváže na náš průzkum základních škol. Zaměříme se na obecnou pohybovou zdatnost chlapců. Zájem máme zejména o pohybově nadané děti. Termíny budou s dostatečným předstihem v karvinských médiích zveřejněny.

V Karviné máme čtyři týmy starších přípravek a čtyři týmy mladších přípravek. To je zcela jistě slušná mládežnická základna. Nebo byste raději byl spokojený, kdyby bylo ještě více družstev?
V MFK máme kluky v přípravkách rozděleny podle ročníků (98, 99, 00, 01 a nejmladší fotbalová školka) s tím, že na zápasy se každý ročník dělí na dvě skupiny. Tento stav je ideální s ohledem na další práci. Máme výborné srovnání v rámci klubu i ve vztahu k soupeřům. Osvědčuje se nám to také při výuce fotbalových dovedností. V jednom týmu jsou všichni stejného věku a proto nemáme problém s rozdílnými fyzickými parametry chlaců jako v jiných klubech.

MFK OKD Karviná spolupracuje se ZŠ Dělnickou. Jak se vám tato spolupráce líbí?
Spolupráce se školou ZŠ Dělnickou je výborná. Snažíme se výše zmiňované trendy prosadit již do dopolední výuky. Žáci druhého stupně (6. - 9. ročník) mají celkem 5 hodin tělesné výchovy, žáci prvního stupně (2. - 5. ročník) budou mít od nového školního roku celkem 4 hodiny tělesné výchovy. Já a pan trenér Raptopulos pracujeme na škole jako učitelé. Externím pracovníkem je navíc pan trenér Jelínek.

Přípravky sbírají ocenění i na různých turnajích (2. místo ve Vítkovicích a v Olomouci). Jak si těchto výsledků ceníte?
Abych řekl pravdu, o výsledky mi jde až v poslední řadě. Samozřejmě, že mě výhra potěší, ale úspěch v této kategorii je bezesporu něco jiného než zisk bodů. Někdy je prohra o 3 góly se starším soupeřem hodnotnější než výhra 10:0 s protivníkem stejného věku. Na dětech musí být patrná chuť vyhrávat a chuť hrát krásný fotbal. Odstrašujícím příkladem je pro ně to, co vidí v české 1. lize.

Jak často naše mladé naděje trénují a co byste vzkázal rodičům, kteří uvažují o tom, že své ratolesti přihlásí do fotbalu?
Kluci starší přípravky (ročníky 98 a 99) trénují třikrát týdně plus zápas. Kluci mladší přípravky (ročníky 00 a 01) trénují dvakrát týdně plus zápas. Fotbalová školka pravidelné zápasy nemá, ovšem trénuje také dvakrát týdně. Rodičům doporučuji, aby své děti přivedli na bývalý stadion Kovona a přesvědčili se, že tým trenérů přípravek dělá svou práci kvalitně. Mohou navštívit i naše zápasy a uvidí, jaká kouzla předvádějí desetiletí nebo i mladší fotbalisti. Tréninkové dny jsou pondělí, úterý a pátek. Zápasy hrajeme ve středu a čtvrtek. Informace mohou rodiče nových hráčů získat přímo u mě. Kontakt je na internetových stránkách klubu.

Rozhovory Rozhovory
st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

st 21.2. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Regáli

Pohodový rozhovor s Martinem Regálim se točil samozřejmě kolem jeho nového působiště, ale rozpovídal se i o Belgii, kde působil v prvoligovém Kortrijku. V Belgickém království se mu dobře žilo, skvělý byl podle jeho slov i první půlrok. Poté se to zlomilo a nehrával, proto aspoň cestoval a poznával okolní státy. Prozradil také, že s manželkou čekají druhé dítě...

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo