Generální partner
Světlý režim
9. prosinec 2010

Karel Kula: Fanoušci jsou součástí života klubu

Ve včerejším rozhovoru jsme s trenérem Karviné Karlem Kulou v krátkosti zhodnotili výkony našich hráčů v podzimní části sezóny. Dnes se budeme věnovat věcem budoucím.

V souvislosti s jarní částí druhé ligy se hovoří o velkých finančních problémech některých klubů. Může tento nepříjemný fakt nějak degradovat celou soutěž?

Určitě soutěž ztratí na svojí kvalitě, pokud by finanční problémy sužovaly vícero klubů. Z dřívějška známe problém Fulneku, který dohrával soutěž s dorostenci.

Kdo opustil kádr a o jakých posilách uvažujete?

Z Karviné odchází Daniel Tchuř, Roman Mihálik, Michal Gottwald a Jiří Homola. Místo nich musíme přivést adekvátní posily. Nyní pracujeme na nově vytvořené filosofii klubu, která by nám měla vychovávat vlastní odchovance. To znamená, že probíhá intenzívní komunikace mezi trenérem áčka, juniorky i dorostu. Navíc se zaměřujeme na to, aby jak béčko, tak i dorostenecké týmy hrály stejným systémem jako druholigové mužstvo. To jest útočně, protože chceme praktikovat hru, jakou předvádí Plzeň. Jedná se o to, aby mladí kluci získali návyky, což by jim usnadnilo přechod do áčka mužů. Stejného principu například využívá Sigma Olomouc. Jsou zde kluci, kteří mají na to, aby se probojovali do druholigového kádru. Je naším úkolem jim to usnadnit.

Jak je složité najít typologicky vhodnou posilu?

Hledání vhodných hráčů je hlavně o trpělivosti. Zatím nás čas netrápí, ale čím dříve vyřešíme doplnění kádru, tím lépe. Také si myslím, že není dobré brát hráče na poslední chvíli, když se třeba nechytne v první lize. Nová posila se potřebuje sžít s mužstvem, proto bych chtěl, abychom přestupy měli dořešené do konce ledna.

Najít kvalitního hráče je obrovský problém. Kvalitní TOP hráči jsou pod smlouvami. Na trhu jsou tedy většinou fotbalisté, kteří se nikde neuplatní, nebo kvůli zranění pravidelně nenastupují ve svých klubech. A brát takového hráče je velké riziko, protože vypadl ze zápasového rytmu. Žádné mužstvo z 1. a 2. ligy nám nepustí žádnou oporu. Takže buď si je musíme sami vychovat, nebo zbývá možnost hledat v zahraničí. A pokud naleznete nějakého zajímavého fotbalistu v nižších soutěžích, většinou se mu nechce podstupovat riziko, že by se v týmu neuplatnil. Jedná se totiž o poloprofesionála, který má svoje rodinné zázemí a málokdy je ochoten změnit působiště. Navíc má určité sociální jistoty, jenž by nerad ztratil.

My se v současnosti věnujeme hledání obránců. Potřebujeme zkvalitnit defenzívní činnost, protože to je náš největší kámen úrazu. V záloze máme dostatek hráčů a můžeme poskládat různé varianty záložní řady. Na tomto postu může alternovat i dorostenec Timp. Konkurence v útoku se zvýšila příchodem Radzinevičiuse. Velmi dobře se jeví i talentovaný Jakub Legierski.

Na podzim jste inicioval schůzku s fanoušky. Nakonec se z toho stala pěkná tradice a besedy s příznivci našeho klubu se konají pravidelně a mají kladnou odezvu…

Jsem velmi rád za tyto schůzky. Je to jenom ku prospěchu věci. Fanoušci jsou součástí života klubu, a proto mají právo být informovaní, jak to tady chodí. Navíc mají možnost osobně poznávat hráče a trenéry, a vydiskutovat si s nimi určité věci.

Zároveň bych chtěl našim fanouškům a příznivcům poděkovat za celoroční podporu, kterou nám projevovali, ať již na domácích zápasech, nebo na výjezdech. Návštěvnost v Karviné patří mezi nejlepší ve druhé lize, a kdybychom předváděli lepší výkony, byla by ještě větší. To je náš cíl do budoucna: Přilákat atraktivní hrou a bojovností do hlediště ještě více fanoušků.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo