Generální partner
Světlý režim
3. srpen 2009

Libor Plhoň: Musíme kluky uhlídat, aby nám nezpychli

Starší přípravka ročník 1998 má za sebou povedenou sezónu. Nejprve se jim podařilo vyhrát okresní přebor, následně i krajský přebor, obsadit na mistrovství republiky 7. místo a v neposlední řadě uspět na mezinárodním turnaji v maďarském Kaposzváru. K rozhovoru jsme si pozvali jednoho z trenérů. Libor Plhoň ochotně odpověděl na naše otázky a vy si nyní můžete přečíst celý rozhovor.

Máte za sebou velice úspěšnou sezónu. Výhra v okresním i krajském přeboru, 7. místo na mistrovství republiky, triumf na silně obsazeném turnaji v Maďarsku. Který z těchto turnajů byl nejtěžší?
Nato se těžce odpovídá. Žádný z těchto turnajů (soutěží) nebyl jednoduchý. Mimo to jsme hráli celoroční soutěž nazvanou Karty cup, za účasti týmů z Polska, Slovenska a nejlepších z Moravskoslezského kraje. Tedy celá sezóna byla velice těžká, ale abych odpověděl na Vaši otázku, řekl bych, že nejvíce si cením vítězství v turnaji o titul Moravskoslezského kraje. A to hlavně proto, že tento turnaj se jako jediný odehrál systémem "každý s každým", a tedy je nejspravedlivější. Vítězství v Maďarsku již byla taková "třešnička na dortu", kterého si také nesmírně vážím.

Tolik úspěchů vám jistě dává velkou motivaci do další těžké práce, že?
Určitě máte pravdu. Čeká nás úplně nová sezóna a my se na ní chceme dobře připravit. Sebevědomí klukům určitě po tak skvělé sezóně chybět nebude, ale musíme uhlídat, aby nám nezpychli. Jsou to pořád jen děti a víte jak se děti někdy rády předvádějí! Nakonec by ta vítězství mohla být kontraproduktivní a svazovat jim nohy, kdyby přišly nějaké neúspěchy. Doufám, že se s tím nějak vyrovnáme.

Jak ukočírovat kluky, aby si nemysleli, že jim další vítězství spadnou sama do klína?
Po celou minulou sezónu jsem chlapcům vštěpoval do hlavy, že se dá hrát s každým. Ale je to podmíněno tvrdou prací všech v týmu, počínaje přístupem a snahou na každé tréninkové jednotce. Kluci to dobře ví. Není tomu tak dlouho, kdy na začátku loňské sezóny na zahajovacím turnaji dlouhodobé soutěže Karty cup skončili předposlední . Zásadní bylo to, že tato lekce přišla po turnaji v Opavě, kde za sebou nechali dalších 15 mužstev a turnaj vyhráli. Domácí turnaj poté podcenili a dostali za vyučenou. V samotné soutěži se již tato chyba neopakovala a celou soutěž i zbytek sezóny odehráli se vztyčenou hlavou.

Jak se kluci vyrovnají s přechodem na klasické fotbalové hřiště?
Zatím nemohu posoudit, protože nebyla možnost potrénovat rozestavení , taktiku atd. Spousta kluků ihned po turnaji v Maďarsku odjela na plánované dovolené s rodiči či tábory. Uvidíme v přípravných zápasech.

Čím si to vysvětlujete, že kluci dokázali obstát na jedničku i v mezinárodní konfrontaci?
Myslím si, že naši kluci neřeší, zda soupeř je z ciziny či zdejší. Prostě si zvykli.V minulé sezóně jsme v přípravě i v hlavní části sezóny odehráli mnoho zápasů a turnajů s mezinárodním obsazením a snad proto kluci soupeře nehodnotí odkud je, ale jaký fotbal hraje.( nejčastější otázka před zápasem: "Jsou dobří?")

Plánujete, že byste se zúčastnili dalších mezinárodních turnajů?
V současnosti nemáme v plánu žádný konkrétní mezinárodní turnaj. Nyní se soustředíme na letní přípravu, kde nás prověří kvalitní soupeři ze Slovenska a z Polska. Tedy pokračujeme v získávání zkušeností s mezinárodním fotbalem.

Začíná nová sezóna. S jakými cíly do ní vstupujete?
Máte - li na mysli nějaká konkrétní umístění v soutěži, tak takové cíle nemáme. Nejdůležitější bude chlapce adaptovat na velké hřiště, naučit je kolektivnímu pojetí (více přihrávek, výběr místa atd.) a pokračovat v rozvoji jejich fotbalovosti (práce s míčem - technika, rozvíjet dynamické a koordinační schopnosti). Myslím si, že zde máme stále velké rezervy a nerad bych promarnil nejlepší čas pro jejich zdokonalování.

Jak probíhala příprava na mezinárodní turnaj v Maďarsku? Byl trénink náročnější, nebo jako před každým jiným zápasem?
Pane redaktore, dobře víte, že závěr sezóny u této kategorie byl velmi nabitý. Vyřazovací boje o přeborníka okresu, závěrečný turnaj o vítěze Moravskoslezského kraje a poté finálový turnaj o mistra republiky. Během těchto zápasů a turnajů nikdo nepřemýšlel o turnaji v Maďarsku. O turnaji jsme začali uvažovat těsně před jeho započetím. Tréninkové jednotky se nijak dramaticky neměnily, jen jsme zkoušeli přizpůsobit hru pravidlům turnaje (např. hra v šesti a ne v sedmi jak je zvykem v této kategorii atd.). Myslím si, že nejlepší přípravou bylo absolvování celé náročné sezóny a především účastí na výše zmíněných turnajích.

Nezanechá náročná sezóna nějaké negativní stopy na klucích?
Doufám, že ne. Snad bude vše v pořádku a budou se stále zlepšovat. To jim od srdce přeji. A kdyby přišly nějaké nezdary a prohry, tak si myslím, že se nic zásadního nestane, protože i to ke sportu a životu patří.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo