Generální partner
Světlý režim
5. srpen 2010

Trenér gólmanů Svatopluk Schäffer: Jedeme do Hlučína vyhrát

Před sobotním duelem jsme vyzpovídali trenéra gólmanů Svatopluka Schäffera.

Jak jste spokojen s výkonností gólmanů?

Samochvála smrdí (smích). Musím však říct, že za tu dobu co pracuji v klubu, šli všichni tři gólmani výkonnostně nahoru. Nejvíce to bylo vidět na Kučerovi. Každý si jistě vzpomene na skvěle odchytané zápasy v Ondrášovce cupu... V letní přípravě nevynechal Kafka ani jeden trénink, což se projevilo v prvním utkání s Mostem, kdy nás podržel a chytil dvě tutovky. Věřím, že si tuto výkonnost udrží dlouhodobě, protože v tréninku pracuje ne na 100%, ale na 150%. I signály z béčka naznačují, že se Hájek zlepšil. Rok tvrdé práce přinesl své ovoce.

Jak moc komplikuje přípravu na utkání zranění Tomáše Kučery?

Je to z naší strany risk. Musíme věřit, že se nic nestane. Dobrou zprávou je, že by se Tomáš Kučera měl příští týden zapojit do tréninkového procesu. Snad jsme zlé přestáli. Není to totiž jednoduchá situace, jelikož Tomáš Hájek nastupuje i za béčko. Bohužel naši dorostenečtí gólmani odešli na Vysoké školy a asi s nimi nemůžeme počítat. Z toho důvodu nemáme v zásobě dalšího brankáře, kdyby se něco stalo. Ale je všeobecným faktem, že se stejnými problémy se potýkají všechna mužstva. Jednotlivců, kteří by mohli dojít do ligy je strašně málo. Kdysi bylo období, v němž se u nás rodila spousta kvalitních gólmanů. V současnosti je tomu právě naopak. A když se najde talentovaný brankář, je většinou limitovaný výškou. Aby se uchytili v zahraničních klubech, musí mít výšku nad 190 centimetrů.

Připravujete se nějak speciálně na hráče Hlučína?

Před každým utkáním pouštíme video. Ukazujeme, jaké nebezpečí hrozí naší brance, jak kdo kope rohový kop, penaltu, či přímý kop. Upozorňujeme i na hráče, kteří mají dobrou střelu z dálky. Kluci se však z působení v druhé lize znají, takže gólmani sami vědí, kdo je může nějak překvapit. Může se ale stát, že přijde nějaký neznámý mladík a vymete šibenici.

Tým Hlučína vyměnil v přípravném období devět hráčů. Je pro brankáře složité se vypořádat s tímto faktem?

Brankáři musí být 95 minut ve střehu a napětí. Musí doslova zápas prožívat. A hlavně tvrdě dřít v tréninku a mít čistou hlavu. Po kondiční a technicko – taktické přípravě je psychologický aspekt další důležitou věcí. Gólman si totiž musí věřit. Potom ho nepřekvapí ani to, že proti němu nastoupí devět nových hráčů.

Do zápasu zbývají necelé dva dny. Jak jsou na tom hráči po zdravotní stránce?

Utkání s Mostem nebylo vůbec snadné, jak by mohl výsledek napovídat. Všichni hráči byli unaveni, ale dělali jsme vše pro to, aby z nich únava co nejrychleji vyprchala a kluci byli připraveni na sobotní duel. Navíc budou k dispozici i hráči, kteří stáli kvůli karetnímu trestu.

Odborníci před zahájením nového ročníku favorizovali na postup Jihlavu s Karvinou. Roli sestupujícího přisoudili právě Hlučínu. Co si o těchto prognózách myslíte?

Je velice ošemetné hovořit o jakýchkoliv prognózách. Za námi je teprve první zápas. Chytřejší budeme až po 5. kole. Kluci ale vnímají, že je média pasují do role černého koně. Nicméně bude záležet na vstupu do soutěže. Odhadnout sílu jednotlivých mužstev se dá až po několika zápasech. V prvních třech kolech hledají všechny týmy optimální sestavu po letní přestávce. A kdo se s tím vypořádá nejrychleji, ten bude hrát na špici tabulky. Roli favorita chtě nechtě musí na sebe vzít Jihlava. Ta již druhou sezónu veřejně prohlašuje, že chce postoupit do Gambrinus ligy. Letos má k tomu ideální podmínky, jelikož Střížkov byl přeřazen až do třetí ligy a Kladno má svoje specifické problémy. Tím vypadávají ze hry dva sestoupivší týmy z první ligy. Proto bude soutěž zajímavá až do konce. O postup bude chtít hrát Dukla Praha, která na konci minulého ročníku předváděla kvalitní fotbal a během letní přestávky prakticky nezměnila kádr. Čeřit vrchní příčky tabulky bude podle mě i Zlín, byť je oslabený odchody několika zkušených hráčů. Velice dobře se jeví i Sokolov. Je těžké tipovat, kdo sestoupí.

A jaký je váš osobní tip na výsledek zápasu Karviná - Hlučín?

Nálada v kabině je vítězná. Jedeme do Hlučína vyhrát.

Rozhovory Rozhovory
út 23.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Rajmund Mikuš

Rajmund Mikuš je definitivně zpátky na hřišti! Trvalo to dlouho, ale povedlo se! V rozhovoru detailně přibližuje dny a týdny bez fotbalu, i jak to bylo těsně po druhé operaci, když se dozvěděl, že zkřížený vaz nemá utržený. A oficiálně oznámil velkou novinku…

st 10.4. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Martin Doležal

S útočníkem Martinem Doležalem, který si na jaře vyměnil netradiční číslovku 51 na dresu za oblíbenou 15, jsme probrali jeho vstup do Klubu legend, aktuální situaci, dnešního soupeře, Velikonoce a velkou manželčinu zálibu – koně!

út 26.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Sebastian Boháč

Záložník Sebastian Boháč bude v dnešním utkání chybět, protože znovu pyká za karty. Právě o této jeho neřesti, ale i soukromí se rozpovídal v rozhovoru. A fanouškům také doporučil seriál, který aktuálně sleduje na platformě Netflix.

út 19.3. | redakce

ROZHOVOR Z BULLETINU - Douglas Bergqvist

Okamžitě se začlenil do základní sestavy! Řeč je o třetím Švédovi v české F:L Douglasi Bergqvistovi. Sympatický seveřan v rozhovoru promluvil o své dobré paměti, bývalých angažmá, psech nebo pivu a vrátil se i k nešťastnému momentu v Liberci…

Děkujeme Nadaci OKD za podporu mládeže
nadace-okd
Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Děkujeme statutárnímu městu Karviná za podporu
MĚSTO KARVINÁ
Činnost Městského fotbalového klubu Karviná, z.s. byla podpořena Národní sportovní agenturou
logo
Děkujeme JSDH Karviná-Ráj za zajišťování hasičského dozoru při fotbalových utkáních
logo